ßßß
Składniki:500g piersi z kurczaka200g pieczarek2 średnie cebule300ml śmietany200ml mleka100g tartego sera żółtego1 żółtko4 ząbki czosnkusól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Kurczaka kroimy w średnią kostkę, podsmażamy około 10 minut na małym ogniu.Po 10 minutach, do kurczaka dorzucamy posiekaną w kosteczkę cebulę, pokrojone w plasterki pieczarki i czosnek.Całość smażymy razem kolejne 10 minut.W miseczce mieszamy ze sobą śmietanę, mleko, żółtko i sól z pieprzem.Wlewamy do podsmażonego mięsa z dodatkami, wrzucamy tarty ser żółty, dusimy całość jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje, na koniec dopiero wsypując natkę pietruszki.Kurczak w sosie śmietanowym gotowy:)Możecie do sosu dodać inne, ulubione przyprawy, urozmaicając jego smak.Sos idealny do ryżu, czy kaszy, ale także podany z ziemniakami, będzie smakował wyśmienicie.
Kategorie: