Wykonanie
Składniki:500g
piersi z kurczaka200g
pieczarek2 średnie
cebule300ml
śmietany200ml
mleka100g tartego
sera żółtego1
żółtko4 ząbki
czosnkusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Kurczaka kroimy w średnią kostkę, podsmażamy około 10 minut na małym ogniu.Po 10 minutach, do
kurczaka dorzucamy posiekaną w kosteczkę
cebulę, pokrojone w plasterki
pieczarki i
czosnek.Całość smażymy razem kolejne 10 minut.W miseczce mieszamy ze sobą
śmietanę,
mleko,
żółtko i
sól z
pieprzem.Wlewamy do podsmażonego
mięsa z dodatkami, wrzucamy tarty
ser żółty, dusimy całość jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje, na koniec dopiero wsypując
natkę pietruszki.
Kurczak w sosie
śmietanowym gotowy:)Możecie do sosu dodać inne, ulubione
przyprawy, urozmaicając jego smak.Sos idealny do
ryżu, czy
kaszy, ale także podany z
ziemniakami, będzie smakował wyśmienicie.
Kategorie: