Wykonanie
Wszelkiego rodzaju paszteciki z
ciasta drożdżowego to u nas
absolutny klasyk jeśli chodzi o imprezy. Zawsze trafiają na stół, bo są łatwe i nieskomplikowane a ich przygotowanie ułatwia fakt, że w zamrażalniku zawsze staram się
mieć gotowy farsz. :-) Tym razem proponuję je w
mięsno-szpinakowej odsłonie.

Ciasto:2,5 szklanki
mąki1
jajko250g
margaryny w temperaturze pokojowej1/2 szklanki
śmietany1/2 łyżeczki
cukru pudru50g
drożdżyFarsz:500g
mięsa mielonego500g
mrożonego szpinaku300g
pieczarek200g
żółtego sera2 ząbki
czosnku2
cebuleolejsól,
pieprz+
sezam do posypania+
jajko do posmarowania1.
Mąkę zagniatamy wraz z
margaryną. W osobnym naczyniu mieszamy
śmietanę z
jajkiem,
cukrem pudrem i
drożdżami. Zagniatamy na gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.2.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym
oleju wraz z przyprawionym
solą i
pieprzem mięsem mielonym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, starte na tarce
pieczarki. Smażymy chwilę, po czym dodajemy rozmrożony
szpinak i dusimy do odparowania
wody. Wyłączamy gaz, dodajemy starty
żółty ser, mieszamy. Doprawiamy do smaku, pozostawiamy do wystudzenia.3. Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na cienki prostokąt, nakładamy farsz i sklejamy przeciwległe boki. Kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm.4. Każdy kawałek smarujemy rozbełtanym
jajkiem i posypujemy
sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez około 25-30 minut.

