ßßß
 
            
         FatayerSkładniki na 10 średnich sztukCiasto:450g mąki20g drożdży3/4 szklanki letniej wody1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli1 łyżka oleju2 łyżki jogurtu naturalnegoDo letniej wody wkruszyć drożdże, posypać cukrem i odstawić do "ruszenia się" drożdży.Na stolnicy wysypać mąkę, wymieszać z solą, olejem i jogurtem, dodawać stopniowo zaczyn z drożdży. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, przykryć ściereczką. W tym czasie przygotować farsz.Farsz700g mięsa mielonego1 cebula2 ząbki czosnkupół papryki czerwonej1 słoiczek domowego przecieru pomidorowego1 łyżka oliwypapryka słodka i ostra w proszkuzioła prowansalskieprzyprawa Harissa Skworcu (kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, sól, czosnek)sól, pieprzMięso podsmażyć na patelni na łyżce oliwy, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i czosnek, a kolejno pół przecieru pomidorowego. Dosmakować przyprawami.Z ciasta uformować wałek i ciąć małe kawałki ciasta. Ciasto rozwałkować, formować łódki. Środek łódek wysmarować resztą przecieru pomidorowego i nakładać farsz. Piec w piekarniku w 200 stopniach przez ok. 15-20 minut.
FatayerSkładniki na 10 średnich sztukCiasto:450g mąki20g drożdży3/4 szklanki letniej wody1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli1 łyżka oleju2 łyżki jogurtu naturalnegoDo letniej wody wkruszyć drożdże, posypać cukrem i odstawić do "ruszenia się" drożdży.Na stolnicy wysypać mąkę, wymieszać z solą, olejem i jogurtem, dodawać stopniowo zaczyn z drożdży. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, przykryć ściereczką. W tym czasie przygotować farsz.Farsz700g mięsa mielonego1 cebula2 ząbki czosnkupół papryki czerwonej1 słoiczek domowego przecieru pomidorowego1 łyżka oliwypapryka słodka i ostra w proszkuzioła prowansalskieprzyprawa Harissa Skworcu (kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, sól, czosnek)sól, pieprzMięso podsmażyć na patelni na łyżce oliwy, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i czosnek, a kolejno pół przecieru pomidorowego. Dosmakować przyprawami.Z ciasta uformować wałek i ciąć małe kawałki ciasta. Ciasto rozwałkować, formować łódki. Środek łódek wysmarować resztą przecieru pomidorowego i nakładać farsz. Piec w piekarniku w 200 stopniach przez ok. 15-20 minut.


