ßßß Cookit - przepis na Ramen z wieprzowiną i boczniakami

Ramen z wieprzowiną i boczniakami

nazwa

Wykonanie

Ramen to najpopularniejszy makaron w wywarze mięsnym z dodatkami według własnego gustu czyli można dodawać co się chce:) U nas Ramen to po prostu rosół.. dla mnie jednak to coś więcej niż rosół... długo gotujący się bulion dwukronie filtrowany elegancką bawełnianą ściereczką :) dziś postawiłam na przecudowne aromaty, smaki i zapachy...zatem ugotowałam bulion drobiowo wieprzowy z liśćmi kaffiru, imbiru, bazylii cytrynowej i czosnku... pachnie idealnie! wygląda cudownie i chce się jeść... nie jest to skomplikowane makaronowe danie, jednak trzeba trochę cierpliwości podczas gotowania bulionu, następnie smażenia wieprzowiny i w kolejnym etapie duszenia jej w bulionie do miękkości...jednak efekt jest zadowalający więc sądzę, że jestem skłonna Ramen gotować często:) polecam i Wam... :)
przepis własny
Składniki: na bulion
2 udka kurczaka
300g polędwiczki wieprzowej
włoszczyzna
spory kawałek startego imbiru
4ząbki czosnku
1 mała papryczka chili
3 suszone liście limonki Kaffir
2 źdźbła trawy cytrynowej
liść laurowy
ziele angielskie
sól do smaku
łyżka jasnej pasty miso
łyżka pasty Tom Kha
odrobina oliwy
Dodatki:
2 jajka na twardo
cukinia
grzyby mun
boczniaki
marchew
czarny sezam
zielona pietruszka
kolendra
Polędwiczkę przesmażyłam na patelni na dość wysokim ogniu, odstawiłam. Do garnka wrzuciłam kurczaka, obrane warzywa, wszystkie przyprawy, zalałam wodą i gotowałam na małym ogniu około 2 godziny. W międzyczasie pokroiłam na mniejsze kawałki boczniaki, sparzyłam grzyby mun, poszatkowałam marchew i cukinię. Ugotowałam jaja na twardo oraz makaron ( gotuję się bardzo krótko, od zagotowania wody około 2 minuty ), następnie zwilżyłam go odrobiną oliwy i odstawiłam.
Durszlak wyłożyłam bawełniana ściereczką i przecedziłam bulion do świeżego garnka, do którego również dodałam przesmażoną polędwiczkę wieprzową. Gotowałam kolejne 40 minut do miękkości mięsa ( u mnie prawie się rozpadało ) rozdzieliłam włókna widelcem, odstawiłam. Ponownie przecedziłam bulion, dodałam wszystkie poszatkowane warzywa, grzyby i gotowałam jeszcze około 5 minut. Przygotowałam miseczki, do których włożyłam mięso, makaron, ugotowane jajo i zalałam bulionem z dodatkami. Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/03/ramen-z-wieprzowina-i-boczniakami.html