Wykonanie
Ramen to najpopularniejszy
makaron w wywarze mięsnym z dodatkami według własnego gustu czyli można dodawać co się chce:) U nas Ramen to po prostu rosół.. dla mnie jednak to coś więcej niż rosół... długo gotujący się
bulion dwukronie filtrowany elegancką bawełnianą ściereczką :) dziś postawiłam na przecudowne aromaty, smaki i zapachy...zatem ugotowałam
bulion drobiowo wieprzowy z liśćmi kaffiru,
imbiru,
bazylii cytrynowej i
czosnku... pachnie idealnie! wygląda cudownie i chce się jeść... nie jest to skomplikowane
makaronowe danie, jednak trzeba trochę cierpliwości podczas gotowania
bulionu, następnie smażenia
wieprzowiny i w kolejnym etapie duszenia jej w
bulionie do miękkości...jednak efekt jest zadowalający więc sądzę, że jestem skłonna Ramen gotować często:) polecam i Wam... :)

przepis własnySkładniki: na
bulion2
udka kurczaka300g
polędwiczki wieprzowej
włoszczyznaspory kawałek startego
imbiru4ząbki
czosnku1 mała
papryczka chili3 suszone liście
limonki Kaffir2 źdźbła
trawy cytrynowejliść laurowyziele angielskiesól do smakułyżka jasnej pasty misołyżka pasty Tom Khaodrobina
oliwyDodatki:2
jajka na twardo
cukiniagrzyby munboczniaki
marchewczarny
sezamzielona
pietruszkakolendraPolędwiczkę przesmażyłam na patelni na dość wysokim ogniu, odstawiłam. Do garnka wrzuciłam
kurczaka, obrane warzywa, wszystkie
przyprawy, zalałam
wodą i gotowałam na małym ogniu około 2 godziny. W międzyczasie pokroiłam na mniejsze kawałki boczniaki, sparzyłam
grzyby mun, poszatkowałam
marchew i
cukinię. Ugotowałam
jaja na twardo oraz
makaron ( gotuję się bardzo krótko, od zagotowania
wody około 2 minuty ), następnie zwilżyłam go odrobiną
oliwy i odstawiłam.Durszlak wyłożyłam bawełniana ściereczką i przecedziłam
bulion do świeżego garnka, do którego również dodałam przesmażoną polędwiczkę wieprzową. Gotowałam kolejne 40 minut do miękkości
mięsa ( u mnie prawie się rozpadało ) rozdzieliłam włókna widelcem, odstawiłam. Ponownie przecedziłam
bulion, dodałam wszystkie poszatkowane warzywa,
grzyby i gotowałam jeszcze około 5 minut. Przygotowałam miseczki, do których włożyłam
mięso,
makaron, ugotowane
jajo i zalałam
bulionem z dodatkami. Smacznego!