Wykonanie
10
papryczek chilli świeżych2 łyżeczki
białego pieprzu1 łyżeczka nasion kuminu1 łyżeczka ziaren
kolendry1/2 szklanki
kolendry (u mnie
pietruszka)1 duża
cebula4 ząbki
czosnku (duże)1 łyżeczka
soli1 łyżka
oliwy3-4 listki
currysok z 2
limonek (lub 1/4 szkl
trawy cytrynowej)kawałek
imbiru (jakieś 5 cm)Kumin i
kolendrę prażymy na małym ogniu (na suchej patelni!).
Paprykę wraz z pestkami drobno pokroić, dodać
biały pieprz (najlepiej w ziarnach), uprażone
przyprawy, posiekaną
kolendrę, drobno pokrojoną
cebulę i
czosnek, listki
curry, sok z
limonek, starty
imbir i
sól- wszystko potraktować blenderem ( kto ma termomix, ma łatwiej- miksować na 10 obrotach przez 30 sek) aż uzyskamy jednolitą masę, którą następnie należy zagotować i trzymać na małym ogniu około 10 minut. Kolejny krok to napełnianie słoiczków- małych (wgotować-10 min).Uwaga:
przyprawa jest baaaardzo ostra. Aby uzyskać ostrą potrawę wystarczy 1łyżeczka na 2 litry potrawy.Jest to baza do wszelkich dań
indyjskich czy też
tajskich. W zasadzie nie trzeba już niczym doprawiać potrawy:)) Doskonała do zup a także do wszelkich
soczewic,
ciecierzyc ,
warzyw strączkowych jak i ryb czy
owoców morza.