ßßß Cookit - przepis na Kokosowa zupa tajska z trawą cytrynową, kaffirem i makaronem z Newelli

Kokosowa zupa tajska z trawą cytrynową, kaffirem i makaronem z Newelli

nazwa

Wykonanie

Zupę, którą Wam przedstawiam zjadłam naprawdę ze smakiem, unoszące się aromaty limonki, trawy cytrynowej, kaffiru i imbiru to coś co pobudza kubki smakowe a o tej porze roku stawia na nogi i rozgrzewa. Newella w moim wykonaniu zastępuje makaron i co zaskakujące jest bardzo smaczna oraz zachowuje swój kształt :-)
przepis własny
Składniki:
500ml wody
2 źdźbła trawy cytrynowej
garść liści kaffiru
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru ( około 2 cm )
sok wyciśnięty z jednej limonki
pęczek włoszczyzny
pęczek kolendry
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
sól do smaku
łyżka oleju kokosowego
mała chili ukośnie posiekana
garść namoczonych grzybów mun
250g boczniaków
200g Newelli klasycznej
Przygotowanie:
Do dużego garnka nalewamy wodę i wrzucamy obraną włoszczyznę oraz przyprawy. Wstawiamy na wolny ogień i gotujemy. Listki kolendry obieramy z łodyg i zostawiamy do dekoracji wierzchu naszej tajskiej zupy, łodyżki zaś dodajemy do bulionu, dorzucamy również liście kaffiru, posiekany imbir, trawę cytrynową, zmiażdżony czosnek oraz olej kokosowy. Bulion gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie, następnie przecedzamy całość garnka przez sito otrzymując czysty, klarowny bulion, doprawiamy do smaku solą, wlewamy mleko kokosowe i odstawiamy. Namoczone grzyby mun odcedzamy i kroimy na paseczki, boczniaki rwiemy palcami i odkładamy, Newellę kroimy na plastry a następnie każdy z nich na paski tak by powstała wstążka którą potraktujemy jako zamiennik makaronu. Bulionówki lub miseczki wypełniamy boczniakami, grzybami mun, listkami kolendry oraz Newellą, zalewamy kokosowym bulionem i posypujemy pokrojoną ukośnie chili, dekorujemy plastrem limonki i podajemy gorące! Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/11/kokosowa-zupa-tajska-z-trawa-cytrynowa.html