ßßß Cookit - przepis na Aromatyczne flaki z boczniaków

Aromatyczne flaki z boczniaków

nazwa

Wykonanie

Kolejne zbiory z naszej plantacji i kolejne boczniakowe danie :D
SKŁADNIKI:
boczniaki
2 l wody
tacka włoszczyzny
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, imbir mielony,lubczyk, ostra papryka mielona, majeranek- dużo majeranku, liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju
Boczniaki pokroić w poprzek tak, aby przypominały flaczki wołowe. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę podsmażyć na tłuszczu, po chwili dodać pokrojone boczniaki i posiekany ząbek czosnku.
Przesmażyć i dodać do gotujących się startych warzyw tworzących bulion. Dodać przyprawy i gotować aż wszystko zmięknie maksymalnie 15 minut.
Na koniec proponuję delikatnie zagęścić zacierką z masła i mąki.
Szybko i pysznie !!
Źródło:http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/11/aromatyczne-flaki-z-boczniakow.html