Wykonanie
Dawno nic nie
pisałam, jednak nie przestałam gotować. Przede mną parę dni wolnego i mam zamiar nadrobić moje blogowe zaległości. Dziś proponuję Wam idealny przepis na ciepłą i dietetyczną przystawkę lub kolację.Przepis wystarcza na 3-4 porcje.Składniki:2 średnie
cukinie1/2
papryczki chilli2 ząbki
czosnku1
marchew1
korzeń pietruszkisólświeża
miętasok wyciśnięty z 1/2
limonki1 łyżka
oliwy aromatyzowanej
chilli i
czosnkiem / może być zwykła, byle nie extra virgine/Warzywa kroimy w duże kawałki. Na dno garnka wlewamy
oliwę, wrzucamy na nią pokrojoną w paski
papryczkę chilli, wyciśnięty
czosnek, chwilę podsmażamy, wrzucamy warzywa, solimy, podsmażamy chwilkę, następnie zalewamy
wodą i dusimy ok 30 minut.
Woda ma jedynie przykryć warzywa, gdyż one puszczą trochę soku.

Kiedy warzywa będą miękkie blendujemy wszystko na gładki krem, jeśli będzie za rzadki można podkręcić palnik i chwilę zredukować płyn / czyli odparować
wodę, aby krem był gęstszy/ . na koniec dodajemy garść świeżej
mięty i
sok z limonki i jeszcze raz blendujemy, już nie gotując. Warto spróbować krem przed podaniem i ewentualnie jeszcze posolić lub dodać więcej
mięty, czy
soku z limonki. Smak ma być delikatny, zostawiający na
języku lekkie szczypanie
mięty i
chilli.Podaję krem sam, ale można jak zawsze w przypadku kremów, posypać go grzankami, czy dodać kleks
śmietany.