Wykonanie
Scroll down for EnglishBardzo lubię
cukinie. Surowa, smażona, grillowana czy marynowana – zawsze chętnie zjem.Dzisiaj więc podam Wam przepis na ulubioną, marynowaną w
limonce.
Cukinia marynowana to smaczna przekąska na letni
stól. Na moim
stole często gości. Ostatnio zrywam dwie dziennie i zawsze robię je w ten sposób.

Składniki:2
cukinie2
limonki100 ml
oliwysól i
pieprz do smakuświeża
miętaPrzygotowanie:
Cukinie myjemy, osuszamy i odcinamy końcówki. Kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Najlepiej maszynka do
chleba. Do miski wlewamy
oliwę i wyciskamy
limonki. Marynujemy w zalewie parę godzin.

Na patelni-grill smażymy plastry
cukinii z obu stron na rumiano.

Osączamy na papierze. Przełożyć
cukinie na duży talerz. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, posypujemy świeżą
miętą. Całość przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy na zimno.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionMarinated zucchini in
limonceIngredients:2 zucchini2 limes100 ml
olivesalt and pepper to tastefresh mintDirections:Wash and shred the zucchini. Cut zucchini lengthwise into
thin slices.
Pour the
olive oil into the bowl and squeeze the lime. Marinated zucchini in a few hours. Grilled zucchini slices on both sides until browned. Season to taste with salt and pepper. Sprinkle with fresh mint.
Serve cold.