ßßß Cookit - przepis na Królik Duszony z Warzywami i Zielonym Pieprzem

Królik Duszony z Warzywami i Zielonym Pieprzem

nazwa

Wykonanie

Proste i szybkie danie jednogarnkowe. Według mnie królik należy do najlepszych rodzajów mięs. Mięso królika jest nie tylko smaczne ale i bardzo zdrowe oraz lekkostrawne. Poleca się je szczególne dzieciom ponieważ jest ono nie tylko chude ale i zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka.
Składniki:
królik (2 – 4 dowolne kawałki)
3 marchewki
2 pietruszki
2 – 4 ziemniaki
1 łyżka zielonego ziarnistego pieprzu
1 łyżka suszonych liści kolendry
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonego imbiru
¼ łyżeczka mielonego chili
½ łyżeczki kurkumy
3 ząbki czosnku
oliwa
sól
Przygotowanie:
Marchewki i pietruszki kroimy w równe słupki.
Królika nacieramy zmiażdżonym czosnkiem.
Pokrojone warzywa podsmażamy kilka minut na oliwie.
Do warzyw dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze przez chwilę.
Dodajemy królika i dolewamy wodę ok. 2 cm od dna garnka.
Dusimy królika do miękkości ok. 1,5 godziny. W czasie duszenia jeśli woda się wygotuje dolewamy nową.
Dodajemy ziemniaki pokrojone w plastry i dusimy jeszcze ok. pół godziny aż ziemniaki zmiękną. i gotowe SMACZNEGO!
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/01/krolik-duszony-z-warzywami-i-zielonym.html