ßßß Cookit - przepis na Rosół po wietnamsku z kurczakiem i omletem

Rosół po wietnamsku z kurczakiem i omletem

nazwa

Wykonanie

Składniki
Zupa, 4 duże porcje:
2 litry bulionu z kurczaka
2 łyżeczki cukru
3 łyżki sosu rybnego
2 ząbki czosnku
250 g piersi kurczaka (połowę można zastąpić polędwicą wieprzową)
10 suszonych grzybów mun
250 g makaronu vermicelli (sojowego lub ryżowego)
2 jajka
100 g terriny wieprzowej (opcjonalnie)
kilka dużych liści szpinaku (opcjonalnie)
3 łyżki posiekanego szczypiorku wraz z cebulką
pęczek kolendry
pęczek mięty
pasta krewetkowa (opcjonalnie, do smaku)
Do podania:
świeżo zmielony czarny pieprz
cytryna lub limonka
chili
sos chilli
sos rybny
sos sojowy
Przygotowanie
W dużym garnku zagotować bulion, dodać cukier, sos rybny, przekrojony na pół czosnek i 2 łyżeczki soli (można pominąć gdyby bulion był słony lub w przypadku doprawiania zupy sosem sojowym). Do gotującego się bulionu włożyć piersi kurczaka i ewentualnie polędwiczkę wieprzową. Zmniejszyć ogień do bardzo małego, przykryć garnek i gotować przez 20 minut. Wyjąć mięso i ostudzić. Pokroić je na cienkie paseczki (dopiero po ostudzeniu), zachować mięso i bulion.
Grzybki opłukać i ugotować w małej ilości gorącej wody (zgodnie z instrukcją na opakowaniu, około 5 - 7 minut). Odcedzić i pokroić w paseczki. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (lub jak w tym przepisie, gotować kilka minut w gorącej wodzie, odcedzić i przepłukać, pokroić na kawałki).
Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Patelnię posmarować olejem i wylać około 1/4 masy jajecznej rozprowadzając ją cienką warstwą po powierzchni. Po chwili przewrócić omlet na drugą stronę i jak tylko masa się zetnie zdjąć z patelni. Powtórzyć z resztą masy. Omlety ułożyć jeden na drugim, zwinąć w rulonik i pokroić na cienkie paseczki.
Makaron rozłożyć do misek, na wierzch położyć terrinę wieprzową i pokrojony na paseczki szpinak jeśli ich używamy, dodać pokrojone mięso, grzyby, omlet. Zalać goracym bulionem, posypać szczypiorkiem, kolendrą, miętą, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Podawać skrapiając sokiem z cytryny, doprawiając zupę sosem chili, pokrojoną chilli, sosem rybnym i ewentualnie sojowym. Jeśli mamy - dodajemy też pastę krewetkową (około 1/4 łyżeczki na porcję).
Wskazówki
Aby ugotować zupę nie są potrzebne wszystkie wymienione składniki. Zupę można łatwo modyfikować dodając swoje ulubione dodatki. Ważne jest doprawienie zupy: sokiem z cytryny, sosem chilli, sosem rybnym i ewentualnie sojowym. W zależności od tego jakiego bulionu użyjemy, taką otrzymamy zupę, bardziej lub mniej "treściwą".
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/rosol_po_wietnamsku/przepis.html