Wykonanie
SkładnikiZupa, 4 duże porcje:2 litry
bulionu z kurczaka2 łyżeczki
cukru3 łyżki
sosu rybnego2 ząbki
czosnku250 g
piersi kurczaka (połowę można zastąpić
polędwicą wieprzową)10
suszonych grzybów mun250 g
makaronu vermicelli (
sojowego lub
ryżowego)2
jajka100 g terriny wieprzowej (opcjonalnie)kilka dużych liści
szpinaku (opcjonalnie)3 łyżki posiekanego
szczypiorku wraz z
cebulkąpęczek
kolendrypęczek
miętypasta krewetkowa (opcjonalnie, do smaku)Do podania:świeżo zmielony
czarny pieprzcytryna lub
limonkachilisos
chillisos rybnysos sojowyPrzygotowanieW dużym garnku zagotować
bulion, dodać
cukier,
sos rybny, przekrojony na pół
czosnek i 2 łyżeczki
soli (można pominąć gdyby
bulion był słony lub w przypadku doprawiania zupy
sosem sojowym). Do gotującego się
bulionu włożyć
piersi kurczaka i ewentualnie polędwiczkę wieprzową. Zmniejszyć ogień do bardzo małego, przykryć garnek i gotować przez 20 minut. Wyjąć
mięso i ostudzić. Pokroić je na cienkie paseczki (dopiero po ostudzeniu), zachować
mięso i
bulion.
Grzybki opłukać i ugotować w małej ilości gorącej
wody (zgodnie z instrukcją na opakowaniu, około 5 - 7 minut). Odcedzić i pokroić w paseczki.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (lub jak w tym przepisie, gotować kilka minut w gorącej wodzie, odcedzić i przepłukać, pokroić na kawałki).
Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Patelnię posmarować
olejem i wylać około 1/4 masy jajecznej rozprowadzając ją cienką warstwą po powierzchni. Po chwili przewrócić omlet na drugą stronę i jak tylko masa się zetnie zdjąć z patelni. Powtórzyć z resztą masy. Omlety ułożyć jeden na drugim, zwinąć w rulonik i pokroić na cienkie paseczki.
Makaron rozłożyć do misek, na wierzch położyć terrinę wieprzową i pokrojony na paseczki
szpinak jeśli ich używamy, dodać pokrojone
mięso,
grzyby, omlet. Zalać goracym
bulionem, posypać
szczypiorkiem,
kolendrą,
miętą, doprawić świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.Podawać skrapiając
sokiem z cytryny, doprawiając zupę sosem
chili, pokrojoną
chilli,
sosem rybnym i ewentualnie
sojowym. Jeśli mamy - dodajemy też pastę
krewetkową (około 1/4 łyżeczki na porcję).WskazówkiAby ugotować zupę nie są potrzebne wszystkie wymienione składniki. Zupę można łatwo modyfikować dodając swoje ulubione dodatki. Ważne jest doprawienie zupy:
sokiem z cytryny, sosem
chilli,
sosem rybnym i ewentualnie
sojowym. W zależności od tego jakiego
bulionu użyjemy, taką otrzymamy zupę, bardziej lub mniej "treściwą".