ßßß
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 5(3 głosów)5Sajgonki
03 5admin5 / 5 starsSajgonkiMożna je przygotować z podsmażanego wcześniej mięsa (farszu) lub z surowego mięsa i surowych warzyw. Te drugie są oryginalnymi sajgonkami jak z wietnamskiej restauracji, tylko wymagają smażenia w głębszym tłuszczu i trochę dłużej. Natomiast sajgonki z gotowego farszu nieco ciężej się zwija a po usmażeniu farsz nie jest zbity tylko trochę sypki. Ich zaletą jest to, że wystarczy je tylko krótko obsmażyć.Składnikiok. 25 - 30 sztuk1/2 cebuli1 średnia marchewka starta na tarce o małych oczkach1/2 - 1 łyżeczki startego imbiru1 ząbek czosnku200 g drobno zmielonego mięsa (pół na pół mielonej wołowiny np. udźca i wieprzowej łopatki)50 g drobno zmielonej piersi kurczaka (opcjonalnie)3 łyżki sosu sojowego2 łyżki sosu rybnegopo 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki, mięty, szczypiorku150 g ugotowanego makaronu sojowego lub ryżowego (zważone po ugotowaniu)kilka dużych liści szpinaku (opcjonalnie)6 - 8 suszonych grzybów mun1 - 2 jajka (w zależności od wielkości)Oraz3 opakowania małego papieru ryżowego, około 150 g, 25 - 30 sztukolej roślinny do smażenia np. arachidowydo podania: sos chili wymieszany z sosem sojowym, sos do sajgonek, sos słodko - pikantny chiliPrzygotowanieNa patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić drobniutko posiekaną cebulę, dodać marchewkę, imbir i starty czosnek, smażyć przez minutę. Dodać mięso i mieszając smażyć przez około 2 minuty aż całe będzie obsmażone (zmieni kolor na szary).Wlać sos sojowy i sos rybny, mieszając smażyć przez pół minuty. Odstawić z ognia i przełożyć do dużej miski, dodać natkę, miętę, szczypiorek.Dodać drobniutko posiekany wcześniej ugotowany i osuszony makaron ryżowy, drobniutko posiekany szpinak i wcześniej ugotowane i posiekane (około 5 minut w gorącej wodzie) grzyby mun. Do ostudzonej masy dodać jajko (jajka) i wymieszać.Naleśniki wkładać na kilkanaście sekund do ciepłej wody, układać na desce, nakładać po łyżce nadzienia, zawinąć naleśnik na nadzienie, docisnąć nadzienie, złożyć boki naleśnika do środka, następnie zwinąć dość ciasno nadzienie z naleśnikiem w rulonik (zwijanie jak przy krokietach).Smażyć partiami, w woku lub na patelni, na około 3 mm warstwie oleju (sajgonki mają mieć złoty kolor i być zrumienione nieco bardziej niż na zdjęciach).



