Wykonanie
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 5(3 głosów)5Sajgonki
03 5admin5 / 5 starsSajgonkiMożna je przygotować z podsmażanego wcześniej
mięsa (farszu) lub z surowego
mięsa i
surowych warzyw. Te drugie są oryginalnymi sajgonkami jak z wietnamskiej restauracji, tylko wymagają smażenia w głębszym tłuszczu i trochę dłużej. Natomiast sajgonki z gotowego farszu nieco ciężej się zwija a po usmażeniu farsz nie jest zbity tylko trochę sypki. Ich zaletą jest to, że wystarczy je tylko krótko obsmażyć.Składnikiok. 25 - 30 sztuk1/2
cebuli1 średnia
marchewka starta na tarce o małych oczkach1/2 - 1 łyżeczki startego
imbiru1 ząbek
czosnku200 g drobno zmielonego
mięsa (pół na pół mielonej
wołowiny np. udźca i
wieprzowej łopatki)50 g drobno zmielonej
piersi kurczaka (opcjonalnie)3 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
sosu rybnegopo 1/2 łyżki posiekanej
natki pietruszki,
mięty,
szczypiorku150 g ugotowanego
makaronu sojowego lub
ryżowego (zważone po ugotowaniu)kilka dużych liści
szpinaku (opcjonalnie)6 - 8
suszonych grzybów mun1 - 2
jajka (w zależności od wielkości)Oraz3 opakowania małego
papieru ryżowego, około 150 g, 25 - 30 sztuk
olej roślinny do smażenia np. arachidowydo podania: sos
chili wymieszany z
sosem sojowym, sos do sajgonek, sos słodko - pikantny
chiliPrzygotowanieNa patelni rozgrzać łyżkę
oleju, zeszklić drobniutko posiekaną
cebulę, dodać
marchewkę,
imbir i starty
czosnek, smażyć przez minutę. Dodać
mięso i mieszając smażyć przez około 2 minuty aż całe będzie obsmażone (zmieni kolor na szary).Wlać
sos sojowy i
sos rybny, mieszając smażyć przez pół minuty. Odstawić z ognia i przełożyć do dużej miski, dodać
natkę,
miętę,
szczypiorek.Dodać drobniutko posiekany wcześniej ugotowany i osuszony
makaron ryżowy, drobniutko posiekany
szpinak i wcześniej ugotowane i posiekane (około 5 minut w gorącej wodzie)
grzyby mun. Do ostudzonej masy dodać
jajko (
jajka) i wymieszać.Naleśniki wkładać na kilkanaście sekund do ciepłej
wody, układać na desce, nakładać po łyżce nadzienia, zawinąć naleśnik na nadzienie, docisnąć nadzienie, złożyć boki naleśnika do środka, następnie zwinąć dość ciasno nadzienie z naleśnikiem w rulonik (zwijanie jak przy krokietach).Smażyć partiami, w woku lub na patelni, na około 3 mm warstwie
oleju (sajgonki mają
mieć złoty kolor i być zrumienione nieco bardziej niż na zdjęciach).