ßßß
Wbrew pozorom przygotowanie domowych sajgonek nie jest trudne i pracochłonne. Trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Po pierwsze nie nakładać zbyt dużo farszu. Po drugie nie moczyć długo papieru ryżowego. Wystarczy krótkie zanurzenie w wodzie. Papier zmięknie też trochę od wilgotnego farszu. Takie postępowanie sprawi, że sajgonki nie popękają podczas smażenia.Składnikicebula, 1 małaczosnek, 2 ząbkiświeży tarty imbir, 1 łyżkamarchewka, 1 średniapapryka czerwona, 1/3 strąkamięso mielone wieprzowo-wołowe, 200 gsos sojowy, 3 łyżkiocet ryżowy, 1 łyżkasos rybny, 1 łyżkanatka pietruszki, 1 pęczekszczypiorek, 1 pęczekmakaron ryżowy, 50-60 ggrzyby mun, 5 sztukjajko, 1 dużepapier ryżowy, 15-20 arkuszyolej do smażeniaSposób przygotowaniaCebulę i czosnek drobno posiekać. Zeszklić na oliwie razem z imbirem. Dodać marchewkę startą na grubych oczkach tarki i drobno pokrojoną paprykę. Dusić, aż warzywa zmiękną.Wrzucić mięso. Rozdrobnić widelcem. Smażyć do momentu, aż ładnie się zarumieni. Wlać sos sojowy, rybny i ocet. Dodać drobno posiekane zioła. Wymieszać. Przełożyć do miski.Makaron i grzyby mun przygotować wg przepisu na opakowaniu. Dobrze odcedzić i drobno pokroić. Dodać do wcześniej przygotowanych składników. Do letniego farszu wbić jajko. Dokładnie wymieszać.Przygotować miseczkę z ciepłą wodą. Każdy arkusz papieru ryżowego zanurzać w wodzie. Następnie ułożyć na desce do krojenia. Na brzegu nałożyć po 2 płaskie łyżki farszu (lub mniej). Złożyć boki do środka, a następnie zwinąć w rulon. Odłożyć na talerz.Na patelnię wlać sporo oleju. Rozgrzać, a następnie smażyć sajgonki na złoty kolor z każdej strony.