Wykonanie
Wbrew pozorom przygotowanie domowych sajgonek nie jest trudne i pracochłonne. Trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Po pierwsze nie nakładać zbyt dużo farszu. Po drugie nie moczyć długo
papieru ryżowego. Wystarczy krótkie zanurzenie w wodzie. Papier zmięknie też trochę od wilgotnego farszu. Takie postępowanie sprawi, że sajgonki nie popękają podczas smażenia.Składniki
cebula, 1 mała
czosnek, 2 ząbkiświeży tarty
imbir, 1 łyżka
marchewka, 1 średnia
papryka czerwona, 1/3 strąka
mięso mielone wieprzowo-wołowe, 200 g
sos sojowy, 3 łyżki
ocet ryżowy, 1 łyżka
sos rybny, 1 łyżka
natka pietruszki, 1 pęczek
szczypiorek, 1 pęczek
makaron ryżowy, 50-60 g
grzyby mun, 5 sztuk
jajko, 1 duże
papier ryżowy, 15-20 arkuszy
olej do smażeniaSposób przygotowania
Cebulę i
czosnek drobno posiekać. Zeszklić na
oliwie razem z
imbirem. Dodać
marchewkę startą na grubych oczkach tarki i drobno pokrojoną
paprykę. Dusić, aż warzywa zmiękną.Wrzucić
mięso. Rozdrobnić widelcem. Smażyć do momentu, aż ładnie się zarumieni. Wlać
sos sojowy,
rybny i
ocet. Dodać drobno posiekane
zioła. Wymieszać. Przełożyć do miski.
Makaron i
grzyby mun przygotować wg przepisu na opakowaniu. Dobrze odcedzić i drobno pokroić. Dodać do wcześniej przygotowanych składników. Do letniego farszu wbić
jajko. Dokładnie wymieszać.Przygotować miseczkę z ciepłą
wodą. Każdy
arkusz papieru ryżowego zanurzać w wodzie. Następnie ułożyć na desce do krojenia. Na brzegu nałożyć po 2 płaskie łyżki farszu (lub mniej). Złożyć boki do środka, a następnie zwinąć w rulon. Odłożyć na talerz.Na patelnię wlać sporo
oleju. Rozgrzać, a następnie smażyć sajgonki na złoty kolor z każdej strony.