ßßß Cookit - przepis na spring rollsy z krewetkami i doktor Pai Chi Wo

spring rollsy z krewetkami i doktor Pai Chi Wo

nazwa

Wykonanie

Spring rolls to dosłowne tłumaczenie popularnych w krajach azjatyckich, naleśników wiosennych. U nas przyjęła się nazwa sajgonki. Jak zwał, tak zwał. Są świetne jako przekąska albo danie główne. Wymagają trochę pracy i czasu ale są tego warte.
Ja tym razem trochę improwizowałam.
Składniki:
opakowanie papieru ryżowego
makaron ryżowy
pieczarki (oryginalnie powinny być grzyby mun)
marchewka
papryczka chilli
kapusta pekińska
krewetki
cebula
surowe jajka
sos sojowy
olej do smażenia
Na początku przygotowałam farsz. Makaron zanurzyłam we wrzątku na 3 minuty. Marchewkę pokroiłam w słupki, kapustę i pieczarki w cienkie paski, cebulę w piórka a krewetki w kostkę. Posiekałam drobno chilli razem z nasionkami. Wszystko wymieszałam z dwoma jajkami i doprawiłam dwoma łyżkami sosu sojowego. Papier ryżowy pojedynczo moczyłam w ciepłej wodzie aby zmiękł. Układałam na deseczce i nakładałam farsz. Zawijałam jak krokiety. Można smażyć w głębokim tłuszczu jak frytki ale myślę, że wystarczy podsmażyć na małej ilości oleju z każdej strony. Podałam ze słodko-kwaśnym sosem chilli.
Tak wyszło, że podczas przygotowywania, zaczęłam nucić piosenkę z "Akademii Pana Kleksa" - "Kung Fu Song" doktora Pai Chi Wo. Leci jakoś tak:
Sjang sjang osan hua
prambu hunku gunku.
Johen do hen kohen tua
shin czi lesaj hunku
:)
Gdy robiłam zdjęcia, kot obserwował z zaciekawieniem. Nie wytrzymał i musiał wyciągnąć łapę :)
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/01/spring-rollsy-z-krewetkami-i-doktor-pai.html