ßßß Cookit - przepis na Kotlety z kaszy jęczmiennej

Kotlety z kaszy jęczmiennej

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam te kotlety! Często je robię i chyba nigdy nie nastąpi dzień, kiedy stwierdzę, że po prostu mi się przejadły. Przepis rozprzestrzenił się po rodzinie i znajomych z prędkością światła. Wszystkim smakuje, a mnie to bardzo cieszy, bo kotlety są idealną alternatywą dla wieprzowego mieloniaka!;)
Dziękuję za przepis, który znalazłam tu . Proporcje zwiększyłam, bo więcej kotletów, to więcej przyjemności ;)
SKŁADNIKI
1 szkanka kaszy jęczmiennej
3 jajka
1 cebula
2 marchewki
2 ząbki czosnku
kostka twarogu
szczypiorek
natka pietruszki
2-3 łyżki bułki tartej (można dać więcej, jeśli konsystencja masy okaże się za rzadka)
sól, pieprz, pieprz ziołowy
WYKONANIE
1. Kaszę gotujemy w proporcji 1:2, czyli szklanka kaszy na dwie szklanki wody. Wodę zagotowujemy, dodajemy trochę soli i odrobinę masła. Wsypujemy kaszę, chwilę gotujemy po przykryciem i zmniejszamy ogień. Gdy kasza wchłonie wodę, jest już gotowa.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do niej marchewkę, startą na grubych oczkach. Warzywa smażymy, aż zmiękną.
3. Do ostudzonej kaszy dodajemy twaróg i mieszamy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę z cebulą, posiekany szczypiorek i pietruszkę, jaja i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy (polecam użyć własnej dłoni). Zagęszczamy bułką tartą.
4. Z masy formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju.
Źródło:http://kuchniazdwochstron.blogspot.com/2013/07/kotlety-z-kaszy-jeczmiennej.html