Wykonanie
Uwielbiam te kotlety! Często je robię i chyba nigdy nie nastąpi dzień, kiedy stwierdzę, że po prostu mi się przejadły. Przepis rozprzestrzenił się po rodzinie i znajomych z prędkością światła. Wszystkim smakuje, a mnie to bardzo cieszy, bo kotlety są idealną alternatywą dla wieprzowego mieloniaka!;)Dziękuję za przepis, który znalazłam tu . Proporcje zwiększyłam, bo więcej kotletów, to więcej przyjemności ;)SKŁADNIKI1 szkanka
kaszy jęczmiennej3
jajka1
cebula2
marchewki2 ząbki
czosnkukostka
twaroguszczypioreknatka pietruszki2-3 łyżki
bułki tartej (można dać więcej, jeśli konsystencja masy okaże się za rzadka)
sól,
pieprz,
pieprz ziołowyWYKONANIE1.
Kaszę gotujemy w proporcji 1:2, czyli szklanka
kaszy na dwie szklanki
wody.
Wodę zagotowujemy, dodajemy trochę
soli i odrobinę
masła. Wsypujemy
kaszę, chwilę gotujemy po przykryciem i zmniejszamy ogień. Gdy
kasza wchłonie
wodę, jest już gotowa.2.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
oleju. Dodajemy do niej
marchewkę, startą na grubych oczkach. Warzywa smażymy, aż zmiękną.3. Do ostudzonej
kaszy dodajemy
twaróg i mieszamy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
marchewkę z
cebulą, posiekany
szczypiorek i
pietruszkę,
jaja i
przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy (polecam użyć własnej dłoni). Zagęszczamy
bułką tartą.4. Z masy formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym
oleju.