ßßß Cookit - przepis na Podróże kulinarne- kurczak po tajsku

Podróże kulinarne- kurczak po tajsku

nazwa

Wykonanie

Do tej pory stroniłam od ostrych, pikantnych smaków- dopóki nie spróbowałam kurczaka po tajsku. Kuchnia tajska jest niezwykle aromatyczna i zachwyca walorami wizualnymi oraz niezwykłymi połączeniami smaków. W każdym tajlandzkim daniu lub posiłku powinno znaleźć się 5 podstawowych smaków, w tym także gorzki- w poniższym przepisie tę nutę zapewnia dodatek zielonej papryki. Sztuka kulinarna Tajlandii kształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej oraz indyjskiej, mimo to jest bardzo oryginalna dzięki użyciu własnych składników: mleczka kokosowego, trawy cytrynowej, imbiru, limonki. Co ciekawe, papryka została przywieziona z Portugalii. Kuchnia tajska jest bardzo zróżnicowana- od smaków delikatnie aromatycznych do piekielnie ostrych- niektóre z potraw należą do najostrzejszych na świecie. Jak dla mnie, ogromnym plusem jest także fakt, że w Tajlandii, w przeciwieństwie do większości krajów azjatyckich korzysta się z noża i widelca podczas jedzenia. Pałeczki są czymś, z czym kompletnie sobie nie radzę..
Składniki na 4-5 porcji:
Marynata:
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
½ łyżeczki chili
1 limonka
1 łyżka sproszkowanego imbiru
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka ziaren kolendry
1 podwójny filet z kurczaka
Sos:
2 cebule
300ml mleka kokosowego
3 papryki żółte lub czerwone
1 zielona papryka
Dodatki:
2 łyżki sezamu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
100g ryżu jaśminowego
świeża kolendra
Przygotowujemy marynatę z przeciśniętego przez praskę czosnku, soku z limonki, roztłuczonej w moździerzu kolendry i pozostałych składników. Mięso kroimy w paski, rozprowadzamy na nim równomiernie marynatę i umieszczamy w lodówce na minimum godzinę. W woku podsmażamy cebulę na odrobinie oliwy, dodajemy kurczaka z przyprawami. Po chwili dodajemy papryki pokrojone w paski i wlewamy mleko kokosowe. Dusimy pod przykryciem aż papryka zmięknie. Potrawę podajemy z ryżem, posypaną uprażonym na suchej patelni sezamem, szczypiorkiem i udekorowaną listkami kolendry.
Źródło:http://wrzosowa.blogspot.com/2015/04/podroze-kulinarne-kurczak-po-tajsku.html