ßßß Cookit - przepis na Pad Thai z kapustą pekińską, krewetkami i miętą

Pad Thai z kapustą pekińską, krewetkami i miętą

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
100 g makaronu sojowego lub ryżowego
3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych lub innego roślinnego
2 łyżeczki obranego i drobno startego imbiru
2 ząbki czosnku
kawałek papryczki chili
1/2 czerwonej papryki
1 mała cebula
100 g pora
2 jajka
6 - 10 krewetek
200 g kiełków fasoli mung
250 g kapusty pekińskiej
Sos:
1 i 1/2 łyżki octu ryżowego
3 łyżki sosu rybnego
1 i 1/2 łyżki pasty tamaryndowej (lub soku z limonki)
3 łyżeczki miodu lub syropu klonowego/z agawy
1/2 łyżeczki płatków chili
Do podania:
garść mięty lub kolendry, limonka, 4 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie
Do rondelka wlać wszystkie składniki sosu, zagotować na małym ogniu, odstawić. Zagotować wodę w garnku, zdjąć z ognia, dodać makaron ryżowy, przykryć i zostawić tak na 3 minuty. Odcedzić, pociąć nożyczkami na około 8 cm kawałki.
W woku lub dużej patelni na umiarkowanym ogniu podgrzać olej. Dodać obrany i drobno starty imbir, drobno starty czosnek i posiekaną papryczkę chili. Podsmażyć przez minutę mieszając od czasu do czasu, dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kosteczkę i smażyć przez około 2 minuty aż nieco zmięknie.
Dodać cebulę pokrojoną w kosteczkę i posiekanego pora, doprawić lekko solą i mieszając od czasu do czasu smażyć warzywa przez około 2 minuty. Dodać jajka i mieszając smażyć przez pół minuty, następnie dodać obrane i oczyszczone krewetki (większe można pokroić) i smażyć przez 1 - 2 minuty (szare krewetki powinny zmienić kolor na pomarańczowy).
Dodać kiełki oraz posiekaną kapustę pekińską i mieszając co chwilę smażyć wszystko przez około 1 - 2 minuty aż kapusta zmięknie. Na koniec dorzucić makaron ryżowy, wymieszać, następnie wlać sos. Zagotować, wymieszać i podgrzewać razem przez kilkanaście sekund. Dodać miętę, skropić limonką i posypać roztartymi w moździerzu prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/makaron_ryzowy_z_krewetkami_warzywami/przepis.html