ßßß
Składniki (na około 2 porcje):około 20-30 małych brukselek3 marchewki1/2 opakowania makaronu sojowego lub ryżowego lub ulubionego azjatyckiego1 spory ząbek czosnku1 papryczka chilli1 cm korzenia imbiruokoło 4 łyżek sosu sojowego1 łyżka oleju sezamowego1 łyżka oleju roślinnego1 łyżka sosu rybnego (można pominąć)sok z 1/2 limonki1 łyżka miodu lub brązowego cukru1 łyżeczka przyprawy pięć smaków1 łyżka masła orzechowegospora garść posiekanego szczypiorkudodatki: uprażony lekko na suchej patelni sezam i orzeszki ziemne, świeża kolendraPrzygotowanie:Najpierw przygotujmy warzywa. Brukselkę myjemy, ewentualnie obieramy z wierzchnich liści, przekrawamy na połówki i kroimy w paseczki. Marchewki myjemy, obieramy i następnie robimy wstążki obieraczką lub ścieramy na tarce warzywnej (u mnie trochę tak, trochę tak).Imbir obieramy i siekamy drobno, to samo czosnek. Chilli również siekamy, ja dałam całe i moje danie było bardzo pikantne, jeśli nie chcecie zbyt dużo ostrości usuńcie pestki z papryczki lub dajcie jej mniej.W szklance lub miseczce mieszamy składniki sosu do stir fry: sos sojowy, olej sezamowy, sos rybny, miód oraz masło orzechowe.Makaron ryżowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.Teraz zabieramy się za smażenie. Na rozgrzaną patelnię lub do woka wlewamy trochę oleju roślinnego, następnie dodajemy czosnek, chilli i imbir. Smażymy mieszając około 1 minuty aż przyprawy uwolnią swój aromat. Dodajemy marchewkę oraz brukselkę i smażymy mieszając około 3-5 minut aż warzywa lekko zmiękną. Uwaga żeby nie zrumienić warzyw ani przypraw!Na patelnię dolewamy sos oraz posypujemy wszystko przyprawą 5 smaków. Dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut aż smaki się połączą. Pamiętajcie jednak żeby nie gotować wszystkiego zbyt długo, chcemy żeby warzywa nadal były chrupiące!Dodajemy makaron i wszystko dokładnie mieszamy.Gotową potrawę skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy szczypiorkiem, kolendrą oraz orzeszkami ziemnymi i sezamem! Smacznego!