Wykonanie
Nasze Polskie jesienne warzywa:
brukselka oraz
marchewka przyrządzone na sposób azjatycki! Pyszne! To danie jest dobre nawet dla osób które nie lubią
brukselki, gdyż nie czuć tutaj jej lekko gorzkiego smaku, który jest ukryty pod masą innych aromatów kuchni orientalnej!Niech was też nie przestraszy lista składników, tak naprawdę samo danie robi się w 10 minut. Jedyne co to trzeba przygotować i pokroić warzywa.
Składniki (na około 2 porcje):około 20-30 małych
brukselek3
marchewki1/2 opakowania
makaronu sojowego lub
ryżowego lub ulubionego azjatyckiego1 spory ząbek
czosnku1
papryczka chilli1 cm korzenia
imbiruokoło 4 łyżek
sosu sojowego1 łyżka
oleju sezamowego1 łyżka
oleju roślinnego1 łyżka
sosu rybnego (można pominąć)sok z 1/2
limonki1 łyżka
miodu lub
brązowego cukru1 łyżeczka
przyprawy pięć smaków1 łyżka
masła orzechowegospora garść posiekanego
szczypiorkudodatki: uprażony lekko na suchej patelni
sezam i
orzeszki ziemne, świeża
kolendraPrzygotowanie:Najpierw przygotujmy warzywa.
Brukselkę myjemy, ewentualnie obieramy z wierzchnich liści, przekrawamy na połówki i kroimy w paseczki.
Marchewki myjemy, obieramy i następnie robimy wstążki obieraczką lub ścieramy na tarce warzywnej (u mnie trochę tak, trochę tak).
Imbir obieramy i siekamy drobno, to samo
czosnek.
Chilli również siekamy, ja dałam całe i moje danie było
bardzo pikantne, jeśli nie chcecie zbyt dużo ostrości usuńcie pestki z papryczki lub
dajcie jej mniej.W szklance lub miseczce mieszamy składniki sosu do stir fry:
sos sojowy,
olej sezamowy,
sos rybny,
miód oraz
masło orzechowe.
Makaron ryżowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.Teraz zabieramy się za smażenie. Na rozgrzaną patelnię lub do woka wlewamy trochę
oleju roślinnego, następnie dodajemy
czosnek,
chilli i
imbir. Smażymy mieszając około 1 minuty aż
przyprawy uwolnią swój aromat. Dodajemy
marchewkę oraz
brukselkę i smażymy mieszając około 3-5 minut aż warzywa lekko zmiękną. Uwaga żeby nie zrumienić warzyw ani przypraw!Na patelnię dolewamy sos oraz posypujemy wszystko
przyprawą 5 smaków. Dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut aż smaki się połączą. Pamiętajcie jednak żeby nie gotować wszystkiego zbyt długo, chcemy żeby warzywa nadal były chrupiące!Dodajemy
makaron i wszystko dokładnie mieszamy.Gotową potrawę skrapiamy
sokiem z limonki i posypujemy
szczypiorkiem,
kolendrą oraz
orzeszkami ziemnymi i
sezamem! Smacznego!