Wykonanie
Share the post "Pieczony
kurczak w sosie satay / Roasted chicken satays"Dziś przedstawiam przepis na doskonałego pieczonego
kurczaka w obłędnym sosie z
masłem orzechowym, pastą
curry,
miodem i
mlekiem kokosowym. Uwielbiam ten sos i z pewnością zagości w mojej kuchni jeszcze nie raz w zestawieniu z innymi rodzajami
mięs, a może nawet z warzywami 😉 Polecam to danie gorąco, tym bardziej, że jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Zapraszam!Scroll down for recipe in English

(4 porcje)Składniki:4
udka z kurczaka, pałki oddzielone od nadudzi (ewentualnie same pałki lub nadudzia)3 łyżki
masła orzechowego1 czubata łyżka czerwonej pasty
curry3 łyżki
soku z cytryny lub
limonki3 łyżki sosu jasnego
sojowego2 łyżeczki
oleju sezamowego1 łyżeczka
miodu1 łyżka świeżo startego
imbiru⅔ szklanki
mleka kokosowegogarść prażonych
orzeszków ziemnych, z grubsza posiekanych do podania
kolendra do podaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.W średniej misce dokładnie wymieszaj trzepaczką
masło orzechowe, pastę
curry,
sok z cytryny,
sos sojowy,
olej sezamowy,
miód,
imbir i
mleko kokosowe.Włóż
kurczaka do miski (nie metalowej), zalej marynatą i dokładnie go w niej obtocz. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut do zamarynowania, a najlepiej na całą noc do lodówki.Wyjmij
kurczaka z marynaty i ułóż skórą do dołu na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Zachowaj marynatę.Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez 30 minut. Obróć kawałki
kurczaka skórą do góry, zalej resztą marynaty. Zwiększ temperaturę do 200 oC i piecz kolejne 30 minut.Wyjmij
kurczaka z piekarnika, posyp orzeszkami i
kolendrą i podawaj.Smacznego!

English versionRoasted chicken satays(4 servings)Ingredients:4 chicken legs, thighs separated (or just chicken thighs only)3 tablespoons peanut butter1 heaping tablespoon red
curry paste3 tablespoons lime or lemon juice3 tablespoons light soy sauce2 teaspoons
sesame oil1 teaspoon honey1 tablespoon freshly grated ginger⅔ cup coconut milka handful of roasted, salted peanuts, roughly chopped for servingcoriander for servingPreparation:Preheat the oven to 180º C.Combine the peanut butter and
curry paste, add the lemon juice, soy sauce,
sesame oil, honey, ginger and coconut milk and mix until smooth.Place the chicken in a non-metallic bowl and
pour the marinade over. Cover with cling film and set aside to marinate for 15 minutes or over-night.Transfer the chicken (skin
side down), onto a greased baking sheet and season lightly. Keep the remaining marinade aside for later.Roast the chicken uncovered for 30 minutes. Turn the chicken pieces and
pour the reserved marinade over. Turn the oven up to 200º C and roast for a further 30 minutes.Scatter with roasted peanuts and coriander amd
serve.Enjoy!

Share the post "Pieczony
kurczak w sosie satay / Roasted chicken satays"



