ßßß
(4 porcje)Składniki:4 udka z kurczaka, pałki oddzielone od nadudzi (ewentualnie same pałki lub nadudzia)3 łyżki masła orzechowego1 czubata łyżka czerwonej pasty curry3 łyżki soku z cytryny lub limonki3 łyżki sosu jasnego sojowego2 łyżeczki oleju sezamowego1 łyżeczka miodu1 łyżka świeżo startego imbiru⅔ szklanki mleka kokosowegogarść prażonych orzeszków ziemnych, z grubsza posiekanych do podaniakolendra do podaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.W średniej misce dokładnie wymieszaj trzepaczką masło orzechowe, pastę curry, sok z cytryny, sos sojowy, olej sezamowy, miód, imbir i mleko kokosowe.Włóż kurczaka do miski (nie metalowej), zalej marynatą i dokładnie go w niej obtocz. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut do zamarynowania, a najlepiej na całą noc do lodówki.Wyjmij kurczaka z marynaty i ułóż skórą do dołu na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Zachowaj marynatę.Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez 30 minut. Obróć kawałki kurczaka skórą do góry, zalej resztą marynaty. Zwiększ temperaturę do 200 oC i piecz kolejne 30 minut.Wyjmij kurczaka z piekarnika, posyp orzeszkami i kolendrą i podawaj.Smacznego!
English versionRoasted chicken satays(4 servings)Ingredients:4 chicken legs, thighs separated (or just chicken thighs only)3 tablespoons peanut butter1 heaping tablespoon red curry paste3 tablespoons lime or lemon juice3 tablespoons light soy sauce2 teaspoons sesame oil1 teaspoon honey1 tablespoon freshly grated ginger⅔ cup coconut milka handful of roasted, salted peanuts, roughly chopped for servingcoriander for servingPreparation:Preheat the oven to 180º C.Combine the peanut butter and curry paste, add the lemon juice, soy sauce, sesame oil, honey, ginger and coconut milk and mix until smooth.Place the chicken in a non-metallic bowl and pour the marinade over. Cover with cling film and set aside to marinate for 15 minutes or over-night.Transfer the chicken (skin side down), onto a greased baking sheet and season lightly. Keep the remaining marinade aside for later.Roast the chicken uncovered for 30 minutes. Turn the chicken pieces and pour the reserved marinade over. Turn the oven up to 200º C and roast for a further 30 minutes.Scatter with roasted peanuts and coriander amd serve.Enjoy!
Share the post "Pieczony kurczak w sosie satay / Roasted chicken satays"


