ßßß Cookit - przepis na Marynata do łososia z grilla

Marynata do łososia z grilla

nazwa

Wykonanie

Składniki
na około 1 kg ryby
4 filety z łososia, każdy po około 250 g
3 łyżki drobno startego korzenia imbiru
3 łyżki octu ryżowego (soku z cytryny lub limonki)
5 - 6 łyżek sosu sojowego
2 łyżki nasion sezamu
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka miodu lub cukru
sól (opcjonalnie)
Przygotowanie
Rybę opłukać, osuszyć i delikatnie oprószyć solą. W niemetalowej misce lub pojemniku wymieszać składniki marynaty: imbir, ocet ryżowy, sos sojowy, nasiona sezamu, olej sezamowy i miód. Włożyć filety z łososia i wymieszać. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Filety wyjąć z marynaty wraz z całym imbirem i nasionami sezamu, ułożyć na dobrze rozgrzanym grillu. Grillować z każdej strony po około 3 minuty. Pod koniec grillowania posmarować rybę pozostałą płynną marynatą wymieszaną z miodem lub cukrem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/dania_z_grilla/marynaty/przepisy.html