ßßß
 
            
         Składniki:500 g filetu z łososiaodrobina oleju do smażeniasezamMarynata tare:około 100 ml sosu sojowego2 łyżki octu ryżowegosok z połowy limonkiokoło 2 łyżki miodu*około 3-4 łyżek cukru trzcinowego*1 ząbek czosnkuokoło 2 cm kawałek świeżego imbiruSos:Marynata spod ryby1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżka zimnej wody*miód można oczywiście pominąć i zastąpić go po prostu cukrem. W sumie cukru i miodu powinno być około 50 g.Przygotowanie:Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce, do tego dodać starty imbir. Następnie wymieszać razem wszystkie składniki marynaty. Marynatę należy spróbować, powinna ona być słono-kwaśno słodka, więc jeśli wg was brakuje któregoś z tych smaków należy dodać np. soku z limonki albo cukru. Do marynaty włożyć łososia i odstawić na około godzinę do lodówki (po 30 minutach można przekręcić na drugą stronę, aby równomiernie się zamarynował).Przed smażeniem należy wyjąć łososia z lodówki około 15 minut wcześniej aby doszedł do temperatury pokojowej. Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzewamy odrobinę oleju. Następnie kładziemy rybę (musimy słyszeć skwierczenie) i smażymy około 4 minut z każdej strony na średnim ogniu (rybę można przykryć na połowę czasu smażenia). W międzyczasie do garnuszka wlewamy marynatę spod ryby. W szklance mieszamy mąkę z wodą, tak aby nie było grudek i wlewamy do marynaty. Wszystko zagotowujemy mieszając aż sos zgęstnieje (powinien mieć konsystencję syropu). Gotową rybę polewamy sosem, posypujemy sezamem i można ją podawać np. z ryżem.P.S. Rybę możemy oczywiście równie dobrze upiec w piekarniku.
Składniki:500 g filetu z łososiaodrobina oleju do smażeniasezamMarynata tare:około 100 ml sosu sojowego2 łyżki octu ryżowegosok z połowy limonkiokoło 2 łyżki miodu*około 3-4 łyżek cukru trzcinowego*1 ząbek czosnkuokoło 2 cm kawałek świeżego imbiruSos:Marynata spod ryby1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżka zimnej wody*miód można oczywiście pominąć i zastąpić go po prostu cukrem. W sumie cukru i miodu powinno być około 50 g.Przygotowanie:Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce, do tego dodać starty imbir. Następnie wymieszać razem wszystkie składniki marynaty. Marynatę należy spróbować, powinna ona być słono-kwaśno słodka, więc jeśli wg was brakuje któregoś z tych smaków należy dodać np. soku z limonki albo cukru. Do marynaty włożyć łososia i odstawić na około godzinę do lodówki (po 30 minutach można przekręcić na drugą stronę, aby równomiernie się zamarynował).Przed smażeniem należy wyjąć łososia z lodówki około 15 minut wcześniej aby doszedł do temperatury pokojowej. Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzewamy odrobinę oleju. Następnie kładziemy rybę (musimy słyszeć skwierczenie) i smażymy około 4 minut z każdej strony na średnim ogniu (rybę można przykryć na połowę czasu smażenia). W międzyczasie do garnuszka wlewamy marynatę spod ryby. W szklance mieszamy mąkę z wodą, tak aby nie było grudek i wlewamy do marynaty. Wszystko zagotowujemy mieszając aż sos zgęstnieje (powinien mieć konsystencję syropu). Gotową rybę polewamy sosem, posypujemy sezamem i można ją podawać np. z ryżem.P.S. Rybę możemy oczywiście równie dobrze upiec w piekarniku.
