Wykonanie
Moja dzisiejsza propozycja - marynowane w
mięcie krewetki z pikantnym sosem i
makaronem z
fasoli mung - świetnie sprawdzi się na lekki i zdrowy, a przy tym sycący obiad. To pełne smaku danie z pewnością przypadnie Wam do gustu. Mamy tu połączenie kwaśnej
limonki i
ostrej papryczki chili, delikatnych
krewetek i wyrazistej
dymki. Aromat
mięty również jest wyczuwalny i przypomina o wietnamskich inspiracjach tego dania. Serdecznie polecam!- 250g
krewetek- 1 ząbek
czosnku- 2 łyżki posiekanej
mięty- 2 łyżki
oleju- 1/2 łyżki
soku z limonki+ 1 łyżka- 1 łyżka
sosu rybnego- 1/2 łyżeczki
cukru- 1/2 łyżki
ostrego sosu
chili- 1 czerwona
papryczka chili- 1
cebula dymka- 100g
makaronu "
sojowego"1) Wymieszać posiekany
czosnek,
miętę, 1 łyżkę
oleju i 1/2 łyżki
soku z limonki.2) Dodać oczyszczone
krewetki, wymieszać, by pokryły się marynatą i odstawić na pół godziny.3) W małej miseczce wymieszać 1 łyżkę
soku z limonki, resztę
oleju,
sos rybny,
cukier i sos
chili.4) Rozgrzać na patelni odrobinę
oleju i smażyć
krewetki, po 1-2 minuty z każdej strony.5) W miseczkach rozłożyć ugotowany w międzyczasie
makaron, a na nim
krewetki.6) Polać połową uprzednio przygotowanego sosu i posypać posiekaną
chili i
dymką.7) Podawać z resztą sosu i cząstkami
limonki.Inspiracja stąd .Czas przygotowania: 45 minutLiczba porcji: 3Kaloryczność jednej porcji: 260 kcal