Wykonanie
To moje pierwsze spring rolls, więc proszę nie zwracać uwagi na ich nie do końca idealny kształt;D Ważne, że były bardzo smaczne! Wykorzystałam przepis z książki "Vietnamese Street Food" na spring rolls z
krewetkami, omletem,
chili i
ananasem, popularne w południowych, tropikalnych regionach Wietnamu. Zastąpiłam
miętą kolendrę, a Wy możecie wrócić do oryginalnej wersji, gdy już będziecie wypróbowywać ten przepis;) A naprawdę warto. Jest niezbyt skomplikowany, choć dość pracochłonny, a wszystkie składniki bez problemu można kupić w każdym lepiej zaopatrzonym supermarkecie. Może poza
papierem ryżowym, ale ten też jest dostępny. Spring rolls smakują bardzo świeżo, lekko kwaśny
ananas dobrze komponuje się z ostrą
chili i słodkimi
krewetkami, a zamoczone w sosie nabierają jeszcze więcej wyrazu. Zwróciłam uwagę na przepis na nie już dawno i dobrze, że je w końcu przygotowałam.
krewetkami i
miętą- 2
jajka- 1 łyżeczka
oleju- 30g
makaronu "
sojowego"- 4
arkusze papieru ryżowego- 2 liście
sałaty lodowej- kawałek niezbyt dojrzałego
ananasa- 1
papryczka chili- 4
krewetki- kilkanaście listków
mięty- 1/2 łyżki
sosu rybnego- 1 łyżka
soku z limonki- odrobina
octu ryżowego- 1 łyżka
cukru- 1 mały ząbek
czosnku1)
Jajka rozbić do miseczki i rozkłócić z
solą i
pieprzem.2) Na patelni rozgrzać
olej, wlać
jajka i rozprowadzić po dnie.3) Smażyć, aż omlet będzie gotowy, ostudzić i pokroić na paski o szerokości 3mm.4) Przygotować
makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.5) Przelać zimną
wodą i ew. pociąć nożyczkami, by miał odpowiednią długość.6) Zamoczyć jeden
arkusz papieru ryżowego na chwilę w ciepłej wodzie.7) Rozłożyć go na płaskiej powierzchni i poczekać 20 sekund.8) Na dolnej 1/3 arkusza w prostej linii rozłożyć 1/4 składników:pokrojonej w cienkie paski
sałaty,
makaronu,
ananasa pokrojonego w słupki o długości 5cm, omletu, 1/2 pokrojonej w paski
chili,oczyszczonych, ugotowanych i przekrojonych wzdłuż na pół
krewetek oraz
mięty.9) Zawinąć dolną część arkusza na nadzienie, następnie boki, a na koniec zwinąć całość.10) Odłożyć brzegiem w dół i powtórzyć czynności z resztą składników.11) By przygotować sos do maczania, wymieszać
sos rybny,
sok z limonki,
ocet ryżowy i
cukier, aż się rozpuści.12) Posiekać resztę
chili i
czosnek i dodać do sosu.13) Przelać go do małej miseczki i podawać.Czas przygotowania: 1 godzinaLiczba sztuk: 4Kaloryczność jednej sztuki: 135 kcal