ßßß Cookit - przepis na Pad Thai

Pad Thai

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
100 g makaronu ryżowego (płaskiego i szerokiego, 3-5 mm)
2 łyżki oleju roślinnego
3 ząbki czosnku
opcjonalnie: 1 łyżeczka suszonych krewetek
ok. 8 krewetek (obranych i oczyszczonych) lub 1 pierś kurczaka pokrojona w małą kosteczkę lub 100 g tofu
2 jajka
1 szklanka kiełków fasoli mung
2 dymki lub 1 pęczek szczypiorku (biała i jasnozielona część)
Sos
4 łyżki sosu rybnego
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki pasty tamaryndowej*
3 pełne łyżki cukru
1 łyżka sosu sriracha (lub 1/2 łyżki płatków chili)
Do podania: 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie
Zagotować wodę w garnku, dodać makaron ryżowy i gotować przez ok. 3 minuty. Odcedzić na sitku i przepłukać zimną wodą.
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu w miseczce.
W dużym woku lub patelni z nieprzywierającym dnem podgrzać olej. Dodać czosnek pokrojony na cienkie plasterki, po chwili włożyć suszone krewetki, podsmażyć ok. 1 minutę.
Dodać krewetki lub kurczaka lub pokrojone tofu i smażyć przez ok. 2-3 minuty. Wbić jajka, podsmażyć wszystko przez ok. 1 minutę delikatnie mieszając.
Dodać makaron i smażyć mieszając przez ok. 4 minuty (mniej więcej w połowie tego czasu wlać sos).
Na koniec dodać kiełki i posiekaną dymkę (można zachować część do dekoracji) i jeszcze raz wszystko wymieszać.
Posypać orzeszkami ziemnymi rozgniecionymi na miazgę w moździerzu i zachowaną częścią kiełków oraz dymki.
Wskazówki
* Należy uważać na ilość pasty tamaryndowej. Jeśli jest to koncentrat (gęsty, zbity i intensywny kolor), wówczas wystarczy jej dodać 1 łyżeczkę.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/pad_thai/przepis.html