Wykonanie
Smażony
makaron Soba z
krewetkami,
czosnkiem i
dymką to zdecydowanie danie, które mogłabym jeść codziennie. Nie jest on tylko ucztą dla oka ale przede wszystkim niesamowitym doświadczeniem dla podniebienia. Ostrość tego dania zależy od ilości użytych
płatków chilli. Istotnym składnikiem jest pasta tamaryndowa, którą bez problemu kupicie w sklepie z żywnością orientalną lub w dużym hipermarkecie na dziale orientalnym. Nada ona daniu słodko-kwaśny smak i idealnie skomponuje się z pozostałymi składnikami.
Makaron Soba to chyba jedyny
makaron, który bez wątpienia polecę każdemu niezależnie od wieku. Jego przygotowanie jest
banalne wręcz a pasuje do wielu dań kuchni orientalnej. Pyszny i gryczany! Czy może być więcej zalet?Na blogu trwa festiwal kuchni azjatyckiej (szeroko pojętej). Mam nadzieję, że nie zanudzę Was przepisami na proste dania przygotowanie z niewielkiej ilości składników.
Składniki (dla 2 osób):100-150g
makaronu Soba2 łyżki
oleju np. rzepakowego4 ząbki
czosnku10 dużych
krewetek – najlepiej świeżych, mogą być mrożone3
jajka3
dymki – biała i zielona część4 łyżki
sosu rybnegosok z 1/2
limonki1 , 5 łyżki pasty tamaryndowej3 łyżki
brązowego cukrułyżeczka
płatków chilliMakaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Najczęściej 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną
wodą.W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy
olej. Wbijamy do niego
jajka i mieszamy robiąc delikatnie ściętą jajecznicę. Dodajemy posiekane ząbki
czosnku oraz białą część
dymek. Chwilę podsmażamy dokładnie mieszając całość.
Krewetki obieramy z pancerzyków (pozostawiając ogonek – dla wyglądu). Jeżeli to konieczne wcześniej je oczywiście rozmrażamy. Nacinamy na części grzbietowej i wyjmujemy jelito.
Krewetki dodajemy na patelnię i smażymy aż się zetną (zmienią kolor z szarego na biały).
Sos rybny,
sok z limonki, pastę tamaryndową,
brązowy cukier oraz
płatki chilli mieszamy w oddzielnej miseczce. Dodajemy na patelnię i mieszamy. Na koniec dokładamy
makaron i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy ogień i dodajemy pokrojoną zieloną część
dymki. Mieszamy i od razu podajemy.