ßßß
Smażony makaron Soba z krewetkami, czosnkiem i dymką to zdecydowanie danie, które mogłabym jeść codziennie. Nie jest on tylko ucztą dla oka ale przede wszystkim niesamowitym doświadczeniem dla podniebienia. Ostrość tego dania zależy od ilości użytych płatków chilli. Istotnym składnikiem jest pasta tamaryndowa, którą bez problemu kupicie w sklepie z żywnością orientalną lub w dużym hipermarkecie na dziale orientalnym. Nada ona daniu słodko-kwaśny smak i idealnie skomponuje się z pozostałymi składnikami.Makaron Soba to chyba jedyny makaron, który bez wątpienia polecę każdemu niezależnie od wieku. Jego przygotowanie jest banalne wręcz a pasuje do wielu dań kuchni orientalnej. Pyszny i gryczany! Czy może być więcej zalet?Na blogu trwa festiwal kuchni azjatyckiej (szeroko pojętej). Mam nadzieję, że nie zanudzę Was przepisami na proste dania przygotowanie z niewielkiej ilości składników.
Składniki (dla 2 osób):100-150g makaronu Soba2 łyżki oleju np. rzepakowego4 ząbki czosnku10 dużych krewetek – najlepiej świeżych, mogą być mrożone3 jajka3 dymki – biała i zielona część4 łyżki sosu rybnegosok z 1/2 limonki1 , 5 łyżki pasty tamaryndowej3 łyżki brązowego cukrułyżeczka płatków chilliMakaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Najczęściej 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wbijamy do niego jajka i mieszamy robiąc delikatnie ściętą jajecznicę. Dodajemy posiekane ząbki czosnku oraz białą część dymek. Chwilę podsmażamy dokładnie mieszając całość. Krewetki obieramy z pancerzyków (pozostawiając ogonek – dla wyglądu). Jeżeli to konieczne wcześniej je oczywiście rozmrażamy. Nacinamy na części grzbietowej i wyjmujemy jelito. Krewetki dodajemy na patelnię i smażymy aż się zetną (zmienią kolor z szarego na biały).Sos rybny, sok z limonki, pastę tamaryndową, brązowy cukier oraz płatki chilli mieszamy w oddzielnej miseczce. Dodajemy na patelnię i mieszamy. Na koniec dokładamy makaron i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy ogień i dodajemy pokrojoną zieloną część dymki. Mieszamy i od razu podajemy.