ßßß
Składniki (2 porcje):2 jajka2 gałązki szczypioru z cebulką (spring onion)2 łyżki tajskiego sosu rybnego16 krewetek tygrysich, najlepiej świeżych2 łyżeczki brązowego cukru1 łyżeczka pasty z tamaryndowca150 g tofu1 łyżka świeżego imbiru, startego1 pęd trawy cytrynowej1 papryczka chili1 szalotka2 ząbki czosnku1 łyżka posiekanych suszonych krewetek (opcjonalnie)120 g makaronu ryżowego, wstążki 5 mm75 g kiełków fasoli mung, świeżych1 łyżka posiekanej natki kolendrykilka listków tajskiej bazylii (dałem zwykłą, tylko do przybrania)garść orzeszków ziemnych1 łyżeczka płatków chili1 limonkaolej roślinny – do smażeniasól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
Zacznijmy od przygotowania makaronu. 2 porcje makaronu ryżowego zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na 5 minut lub do czasu, aż będzie al dente . Odcedzić go, przepłukać zimną wodą i pozostawić na sitku.Orzeszki podprażyć na suchej patelni na złoty kolor, następnie lekko posiekać. Płatki chili również podprażyć moment, aby wzmocnić ich aromat.Pastę z tamaryndowca wymieszać w szklance z odrobiną wody, cukrem i 1 łyżką sosu rybnego. Czosnek zetrzeć lub drobno posiekać, szalotkę pokroić w cienkie plasterki, chili pozbawić nasionek i drobno posiekać. Świeżą trawę cytrynową drobno pokroić (tylko białą część), jeśli macie suchą lub mrożoną, to rozgnieść ją i użyć w całości. Krewetki pozbawić głów, ogonków i pancerza. Opłukać.Białe i jasnozielone części szczypioru drobno posiekać i ubić wraz z jajkami i 1 łyżką sosu rybnego. Doprawić do smaku pieprzem. Na sporej patelni rozgrzać odrobinę oleju roślinnego i usmażyć z jajka grubszy naleśnik. Po usmażeniu ściągnąć go z patelni, przestudzić, zwinąć w rolkę i pokroić w cieniutkie paski. Odłożyć na bok.Następnie na patelni z olejem podsmażyć na złoty kolor tofu pokrojone w średniej wielkości kostkę. Po usmażeniu ułożyć je na papierowym ręczniku, aby odsączyć zbędny tłuszcz.Teraz zasadnicza część potrawy. W głębokiej patelni podsmażyć na odrobinie oleju szalotkę, imbir, czosnek, chili i trawę cytrynową (opcjonalnie również suszone krewetki). Dodać świeże krewetki i smażyć 2 minuty, aż się zaczną różowić. Dodać miksturę z tamaryndowcem i wszystko wymieszać. Na patelnie dodać pozostałe składniki – makaron, kiełki, tofu, suszone krewetki, tajską bazylię i kolendrę. Wszystko wymieszać i smażyć minutę. Dodać pokrojony naleśnik, wymieszać aby wszystko się podgrzało. Ewentualnie doprawić solą lub pieprzem. Z solą należy uważać bo sos rybny i suszone krewetki zawierają sól już w sobie.Ułożyć danie na talerzach, posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi i prażonymi płatkami chili. Podawać z kawałkiem limonki, przed jedzeniem skropić danie sokiem z tejże limonki.Smacznego :-)