Wykonanie
            Opis:Podstawowym zadaniem trzustki jest produkcja i wydzielanie do przewodu pokarmowego enzymów trawiennych oraz produkcja hormonów (z których najważniejsza jest insulina) i związków wpływających na czynność naczyń krwionośnych. Do najczęstszych schorzeń trzustki należą jej ostre i przewlekłe zapalenia.Wszelkie zakłócenia w pracy trzustki mogą doprowadzić do zaburzeń trawienia, a także do innych chorób, np. cukrzycy i schorzeń krążenia.Ostre zapalenie trzustki jest w większości przypadków spowodowane chorobami dróg żółciowych, szczególnie kamicą żółciową, a także długotrwałym spożywaniem 
alkoholu. Choroba ta występuje u ludzi w każdym wieku, choć najwięcej przypadków notuje się po 50. roku życia. Współistnienie otyłości i hiperlipidemii również zwiększa ryzyko zachorowania. Ostre zapalenie trzustki polega na uczynnieniu produkowanych przez nią enzymów trawiennych, które nie mogąc przedostać się do dwunastnicy na skutek zablokowania ujścia przewodu trzustkowego, zaczynają działać już w obrębie narządu. Powoduje to "samotrawienie" trzustki, komórki tego narządu (w przeciwieństwie do komórek nabłonka jelita) nie są bowiem uodpornione na działanie własnych enzymów.Choroba objawia się przede wszystkim nagłym 
bólem brzucha, stopniowo narastającym oraz wymiotami i nudnościami. Ostre zapalenie trzustki wymaga leczenia szpitalnego, nawet wtedy gdy nie ma burzliwego przebiegu. Podczas ostrej fazy schorzenia stosuje się głodówkę, a następnie często żywienie pozajelitowe.W okresie rekonwalescencji po 
ostrym zapaleniu trzustki możemy wyodrębnić trzy okresy różniące się rodzajem zalecanej diety.Najważniejsze zasady dietyI okres rekonwalescencjiDieta jest wtedy najbardziej restrykcyjna (trwa to około miesiąca).W ciągu dnia powinno się spożywać 5 posiłków, ale o małej objętości.Najważniejsze jest przestrzeganie odpowiedniej zawartości tłuszczów, 
białek i węglowodanów. Dzienna racja pokarmowa powinna dostarczać około 2000 Kcal. Głównym źródłem energii muszą tu być węglowodany w ilości około 345g. Ograniczeniu natomiast (w porównaniu do diety człowieka zdrowego) powinna ulec zawartość tłuszczu - do 40g (w diecie człowieka zdrowego ok. 70g) i w mniejszym stopniu 
białka - do 65g (w diecie człowieka zdrowego ok. 80g).Wszystkie posiłki muszą być lekko strawne, nie obciążające przewodu pokarmowego. Zaleca się gotowanie w wodzie i na parze, przecieranie lub rozdrabnianie ugotowanych 
warzyw i owoców, pieczenie w folii aluminiowej bez dodatku tłuszczu, smażenie na parze (np. 
jajek).Nie wolno smażyć i dusić potraw z dodatkiem tłuszczu. Powinno się go dodawać po ugotowaniu lub pod koniec gotowania.Przy przygotowywaniu 
sosów i zup należy unikać zasmażek i mocnych 
wywarów mięsnych.Ważny jest również sposób przyprawiania potraw. zaleca się stosowanie jedynie przypraw łagodnych, takich jak 
cynamon, 
wanilia, 
majeranek, 
tymianek, 
bazylia, 
pietruszka i 
koperek.Ograniczeniu musi ulec ilość 
soli używanej do przygotowywania posiłków.Dieta powinna również zawierać mniej błonnika pokarmowego. Dlatego zaleca się wybieranie w miarę możliwości 
młodych warzyw, pomijanie warzyw zawierających dużo włókna (jak 
kapusta, 
seler), usuwanie pestek, obieranie 
warzyw i owoców. Grube 
kasze i 
makarony trzeba zastąpić drobną 
kaszą manną, krakowską i drobnymi 
makaronami. Należy również wykluczyć wszystkie produkty działające wzdymająco, np. warzywa 
kapustne i strączkowe.Dla zachowania odpowiedniej ilości tłuszczu w diecie powinno wybierać się produkty chude, np. 
mleko o obniżonej zawartości tłuszczu, chude 
wędliny, np. drobiowe, a z 
mięs - 
cielęcinę, 
kurczaki, 
króliki, 
indyki.Produkty pochodzenia zwierzęcego muszą znaleźć się w 
trzech podstawowych posiłkach i należy podawać je w takich ilościach, aby nie przekroczyć zalecanej ilości 
białka i tłuszczu w diecie.Z 
napojów zaleca się 
soki owocowe i warzywne, słabą 
herbatę. Mocna 
herbata i 
kawa może niestety znacznie zaostrzyć dolegliwości, dlatego należy z niej zrezygnować. W czasie całego okresu rekonwalescencji obowiązuje również bezwzględny zakaz picia 
alkoholu pod każdą postacią.II okres rekonwalescencjiZwiększa się ilość energii do 2200 Kcal oraz ilość tłuszczu i 
białka w diecie. W ciągu doby można spożyć 70g 
białka i 50g tłuszczu.W dalszym ciągu należy przestrzegać zaleceń dotyczących przygotowywania posiłków, tak aby były one lekko strawne.Racja pokarmowa powinna być nadal rozłożona na 5 posiłków.Można zwiększyć ilość 
produktów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu.III okres rekonwalescencjiDieta powinna być taka jak w żywieniu człowieka zdrowego. Musi wobec tego pokrywać zapotrzebowanie danej osoby na energię i składniki odżywcze zgodnie z obowiązującymi normami. Zaleca się wprowadzenie większego urozmaicenia w jadłospisach.Można jeść 4 posiłki zamiast 5 posiłków.Nie trzeba już ograniczać produktów będących dobrym źródłem błonnika. 
Owoce nie powinny być obierane przed spożyciem; np. pod skórą 
jabłek jest najwięcej witamin. Można również spożywać takie produkty zbożowe, jak 
pieczywo razowe oraz grube 
kasze i 
makarony.Jedynym ograniczeniem, które w dalszym ciągu powinno być stosowane, jest unikanie smażenia jako metody przyrządzania posiłków.Po wprowadzeniu diety tego typu należy zwrócić uwagę, czy nie pojawiają się takie dolegliwości, jak wzdęcia, lekkie 
bóle brzucha, kłopoty z wypróżnianiem. Jeżeli bowiem się zdarzają, trzeba powrócić do poprzedniej diety. Powinno się ją wówczas stosować jeszcze przez co najmniej miesiąc i dopiero później ponownie przechodzić stopniowo na normalne żywienie.Należy cały czas pamiętać o zakazie spożywania wszystkich gatunków 
alkoholu, w tym również 
piwa.