Wykonanie
Robiłam już kilka
razy danie w postaci pulpetów. Lubię je :) Dzisiaj więc kolejne. Tym razem z
indyka ale bez żadnych sztucznych
kostek rosołowych. Cała tajemnica tkwi w ziołach i
koperku. To one nadają smaku i aromatu.
Składniki:400 gramów kotletów z
indyka1
jajkook. 2-3 łyżki
bułki tartejszczypta
soli1/2 łyżeczki
bazylii1/2 łyżeczki
ziół prowansalskich1/2 łyżeczki
majeranku1/2 łyżeczki
tymiankuSkładniki na sos:3 gałązki pęczka
koperku1/4 szklanki
śmietanki 30%1 łyżeczka
mąkiszczypta
soliszczypta
majerankuMięso mielimy w malakserze i dodajemy resztę składnikówFormujemy niewielkie pulpecikiPrzekładamy do garnka i zalewamy
wodą w ilości, która przykryje
mięsoGotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 50-60 minutNastępnie robimy sos:
śmietanę wlewamy do garnuszka, zalewamy ją
wywarem spod pulpetów na wysokość niewiele ponad 1/2 kubka i dodajemy
mąkę - wszystko dokładnie mieszamy sprężynką do połączenia składnikówPrzelewamy do garnka z pulpetami i dodajemy posiekany
koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy - wyłączamy gazMożna podać z
kaszą gryczaną i gotowanymi
burakami - ja tak zrobiłam :)
Smacznego i na zdrowie :)W myśl akcji: