Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Maria SzkopCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Ziołowe masło - składniki:100 g miękkiego
masła2-3 łyżki posiekanych świeżych
ziół (
pietruszkatrybulkakoperekmajeranekbazylia)
sól i świeżo zmielony
pieprz do smaku
Ziołowe masło - sposób przygotowania:
Masło wyjmujemy na godzinę z lodówki, aby stało się miękkie, a następnie mieszamy ze składnikami. Gotową masę układamy na zwilżonym pergaminie i zwijamy w rulon (działanie to wymaga dużej staranności, powinna powstać szczelna tubka). Następnie owijamy pergamin plastikową folią, którą skręcamy po bokach jak najciaśniej (powinno to wyglądać jak wielki
cukierek) i związujemy końce. Wkładamy
masło do lodówki na 3-4 godz., aby powstał twardy wałeczek.Aromatyczne,
ziołowe masło to świetny dodatek do kanapek, a także
pieczonych mięs lub
steków. Wiórkami
tymiankowo-
czosnkowego masła możesz też udekorować zwyczajne ziemniaczane puree, by nadać mu ciekawszy charakter. Zobacz, jak zrobić
masło tymiankowo-
czosnkowe Pyszny pomysł na
sznycle cielęce> Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Domowe,
ziołowe masło sprawi, że pieczona
ryba będzie niezwykle aromatyczna. Zobacz przepis na
rybę z
masłem ziołowym Berghoff Patelnia Scala Ind... Patelnia Le Creuset 2012126... Le Creuset
KuskusPrzygotować
kuskus wg przepisu. Posiekać
zioła, wymieszać z
masłem i
cytryną, odrobiną
soli i
pieprzu. Utrzeć na jednolitą masę. Naciąć
łososia po stronie skóry, w nacięcia włożyć trochę
ziołowego masła . Upiec. Resztę
masła z
ziołami podsmażyć z
cukinią, wymieszać z
kuskusem. Podawać z
łososiem.Pieczona
ryba - nie tylko od święta
sokiem cytrynowym, oprósz
solą i
pieprzem. Posmaruj połową
ziołowego masła, wstaw do nagrzanego piekarnika na 5 minut. Gdy
ziołowe masło się roztopi, odwróć
ryby, posmaruj resztą
masła, piecz jeszcze jakieś 10 minut, aż
mięso ryby będzie łatwo rozdzielić widelcem. Podawaj z cząstką
cytryny. Źródło: Nowa
Szczypiorek,
koperek,
pietruszka -
zielenina na pierwszym planie
możesz zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy. Autor: Zuzanna Wiciejowska Pełną smaku
rybę z
ziołowym masłem możesz przygotować zarówno w piekarniku, jak i na grillu (aby zbytnio się nie spiekła, w drugim wypadku warto wykorzystać aluminiowe tacki). Podawaj z
sałatą polaną
sosem winegret oraz opiekanymiMoc ziarenekśrodkowy poziom piekarnika na 20 minut. Upieczone powinny być złotego koloru.
Słonecznikowe placki podawaj na śniadanie z
ziołowym masłem i
twarożkiem. Wspaniale smakują z zupami i
sałatkami ze świeżych warzyw.
Brokuły w
słonecznikowym sosie 1/2 szkl.
ziaren słonecznika 1 łyżka
masła 2
brokuły 1A ku ku
kukurydza!
Dodatek
kaszki kukurydzianej sprawia, że te muffiny mają piękny, złocisty kolor. Zamiast
parmezanu, możesz użyć innego
twardego sera o wyrazistym aromacie - wybierz ulubiony. Takie wytrawne babeczki, podane z
ziołowym masłem, sprawdzą się jako przystawka przed głównym daniem. Muffiny kukurydziane z
Kolendrazyskają nowy wyraz z
kolendrą,
chilli i
czosnkiem dodanymi na patelnię. Podobnie omlet, jeśli do roztrzepanych jaj dodamy podsmażoną
cebulkę,
pieprz, liście
kolendry i posiekaną
paprykę jalapeno. Do pieczonej
ryby świetne będzie
ziołowe masło z
kolendrą, ze
skórką cytrynową i świeżym
imbirem albo salsa