Wykonanie
Bardzo efektowny początek uroczystej kolacji !Pierwszy raz robiłam
homara. Kupiony w Lidlu, mrożony, gotowany,
homar, okazał się po rozmrożeniu niedużym
homarkiem. Jako niewielka, ale elegancka przystawka dla dwóch osób - wielkości wystarczającej. Ponieważ z takim stworzeniem miałam do czynienia po raz pierwszy, musiałam znaleźć prosty przepis na jego przyrządzenie. Z pomocą przyszła grupa Zdrowo Podjeść na Fb i przepis jednej z użytkowniczek - Minh. Natomiast sposób oczyszczenia
homara i metoda przygotowania skorupki do zapieczenia znalazłam na tym filmie. Pokazano jak tam jak przygotować żywego
homara, mnie interesowało to co dzieje się od 5 minuty filmu czyli co zrobić z
homarem już ugotowanym. Bardzo polecam obejrzenie filmu, gdyż jest niezwykle pomocny.
Homar, mimo że niewielki, był bardzo smaczny. Nie żałujcie
ziołowego masła - ma go być dużo!
składniki1
homar - u mnie mrożony, gotowany
masło ziołowe:3 - 4 łyżki miękkiego
masła1 ząbek
czosnkuzioła (
pietruszka,
koperek,
kolendra)
sól,
pieprzprzygotowanie
Homara, mrożonego, rozmrozić. Przeciąć wzdłuż na pół. Wyjąć jadalne części czyli
mięso z ogona i z odciętych szczypiec. Pozostałą, miękka zawartość skorupy wyrzucić. Skorupę opłukać, będziemy w niej zapiekać
mięso. W połówkach skorupek ułożyć kawałki wcześniej wyjętego
mięsa. Wymieszać składniki
ziołowego masła. Obłożyć nim
homara. Tak przygotowane połówki ułożyć w płaskim naczyniu do zapiekania lub na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok 10 minut. Smacznego!