Wykonanie
Łosoś jest niesamowitą
rybą. Piękne
mięso pełne niesamowitego smaku. Czyste, dzięki
czemu możemy cieszyć się jedzeniem tej wyjątkowej
ryby a nie męczyć się walką z ośćmi.
Łososia można przygotować na bardzo wiele sposobów.
Łosoś pieczony w ziołach jest jednym z moich ulubionych i dzisiaj podzielę się z Tobą przepisem na jego przygotowanie. Często przyżądzam go w tej wersji na spotkania wigilijne z przyjaciółmi. Oznacza to, że zostało to danie prze nich zatwierdzone pod względem smaku. Zachęcam i Ciebie do przygotowania tego dania. Jestem przekonany, że spełni oczekiwania Twoje jak i Twoich najbliższych.A przygotowuje się je łatwo, szybko i przyjemnie.Tak więc do dzieła!
Potrzebne składniki (na 3 osoby):500 gr świeżego filta z
łososia1
cytrynaświeży
majeranekświeża
kolendaświeża
bazyliaświeża
pietruszkaświeży
koperekoliwa extra virgin (ja użyłem włoskiej Bertolli)
sól i
pieprz do smaku
Przygotowanie:Fileta oczyść z ości i jeśli potrzeba z łusek. Przekrój w połowie.
Posól i popieprz
rybe z obu stron. Posiekaj drobno wszystkie
zioła.Połóż na desce jedną część fileta skórą do dołu.
Skrop oliwą i posyp połową posiekanych
ziół i kilka plasterków
cytryny. Na to połóż drugi kawałek
łososia, skórą do góry.Dokładnie i mocno zwiąż sznurkiem obie części
ryby i przełóż do wysmarowanego
oliwą naczynia żaroodpornego. Na wierzch posyp pozostałe posiekane
zioła, również połóż kilka plasterków
cytryny, oprósz
solą i
skrop oliwą. Wszystko przykryj folią aluminiową i wstaw donagrzanego na 180 st. piekarnika i piecz około 30-45 minut.Gdy będzie gotowy odwiń sznurek, pokrój na plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami. Zapewniam Cie, że tak przygotowany
łosoś pieczony w ziołach jest to wyśmienity i prostym daniem.Smacznego !!!
Incoming search terms:
łosośłosoś zapiekany
lososzapiekany
łosoś