Wykonanie
Zapraszam w kolejną podróż po Kuchniach Świata. Dzisiaj chyba najbardziej znane danie kuchni indyjskiej, czyli
kurczak curry.Starałam się wyszukać taki przepis, który jak najlepiej odda smaki hinduskiego oryginału. Nie ma tu
mowy, o pójściu na skróty i wykorzystaniu gotowej
przyprawy curry… W związku z tym, może i jest trochę bardziej czasochłonny, ale za to smak jest absolutnie fantastyczny, a intensywny zapach orientalnych przypraw wprost zniewala!Warto także podkreślić, że sos, w którym się gotuje nasz
kurczak ma piękne kolory, od złocistej żółci przez
pomarańcz, a na głębokiej czerwieni kończąc.Wykorzystałam przepis pochodzący z tej strony.Uwaga:)
Kurczaka w sosie
curry przygotowałam na specjalne zamówienie córek, ale zarówno syn jak i Mąż zjedli go z wielkim apetytem. Przyznaję, że do tej
pory zapach
przyprawy curry (tj. żółtego proszku z
torebki), przyprawiał mnie o… brak apetytu, w związku z tym kategorycznie odmawiałam przygotowywania czegokolwiek z jej dodatkiem. Natomiast sos zrobiony „od podstaw” pachnie baaardzo smakowicie!Składniki:1 duży
kurczak podzielony na części (lub 10-12 udek/pałek)4 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki
kminu rzymskiego2 średnie
cebule pokrojone w piórka3 cm obranego korzenia świeżego
imbiru3 duże ząbki
czosnku1-2
papryczki chilli drobno posiekane1/2 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki
garam masala*2 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku1 duża
papryka (lub po połówce żółtej i czerwonej/pomarańczowej)2 łyżki
przecieru pomidorowego250 ml
jogurtu naturalnego3 łyżki posiekanej świeżej
kolendry – do posypania*Wikipedia:
Garam masala (गरम मसाला w hindi dosłownie „gorąca mieszanka”) jest nieodzownym elementem wedyjskiej sztuki kulinarnej. Prażone
przyprawy są następnie drobno mielone (prażone osobno, mielone razem). Mieszanki tej używa się pod koniec gotowania, a w jej skład najczęściej wchodzą: makro składniki tj.
kmin rzymski,
kolendra,
czarny pieprz,
kardamon oraz mikroskładniki tj.
liść laurowy,
goździki,
cynamon,
chili,
gałka muszkatołowa (tej ostatniej się nie praży).Wykonanie:
Kurczaka podzielić na części: 2 skrzydełka, piersi na 4 części, 2 pałki, 2 podudzia . (Uwaga: Kadłub i szyjkę można wykorzystać
potem do ugotowania zupy.) Każdy kawałek oprószyć
solą.Podgrzać
oliwę w dużej, głębokiej patelni/rondlu (lub w woku). Wsypać nasiona
kminu rzymskiego i smażyć kilka sekund, aż zaczną wydzielać miły,
orzechowy aromat. Wrzucić posiekaną
cebulę, zredukować ogień i wolno dusić pod przykryciem około 10 minut, do czasu aż
cebula zmięknie i
zrobi się przezroczysta (ale się nie zrumieni!).Dodać starty na tarce
imbir, przeciśnięty
czosnek i posiekane
papryczki chilli. Smażyć 1-2 minuty. Posypać
kurkumą,
garam masala i
słodką papryką. Wrzucić na patelnię kawałki
kurczaka oraz pokrojone w dużą kostkę
papryki i smażyć około 10 minut. Mieszać aby
przyprawy równo pokryły
mięso i
paprykę, a
cebula lekko zbrązowiała. (Uwaga: Wlać 1-2 łyżki
wody, gdyby
mięso zaczęło przyklejać się do dna patelni.)
Przecier pomidorowy wymieszać z
jogurtem i dodać do
mięsa, a następnie wlać 1/2 szklanki zimnej
wody.Gotować na wolnym ogniu (sos może tylko delikatnie „bulgotać”), bez przykrycia około 30-35 minut, do czasu aż
mięso będzie miękkie. Sos powinien w tym czasie nabrać ładnego
pomarańczowo-czerwonego koloru i lekko zgęstnieć. W razie potrzeby doprawić do smaku
solą.Przed podaniem posypać posiekaną
kolendrą.Smacznego:)
Polecam także przepisy na
mięso z kurczaka z innych stron świata.Chicken fajitas (Meksyk)
Coq au vin blanc (Francja)