ßßß
Zapraszam w kolejną podróż po Kuchniach Świata. Dzisiaj chyba najbardziej znane danie kuchni indyjskiej, czyli kurczak curry.Starałam się wyszukać taki przepis, który jak najlepiej odda smaki hinduskiego oryginału. Nie ma tu mowy, o pójściu na skróty i wykorzystaniu gotowej przyprawy curry… W związku z tym, może i jest trochę bardziej czasochłonny, ale za to smak jest absolutnie fantastyczny, a intensywny zapach orientalnych przypraw wprost zniewala!Warto także podkreślić, że sos, w którym się gotuje nasz kurczak ma piękne kolory, od złocistej żółci przez pomarańcz, a na głębokiej czerwieni kończąc.Wykorzystałam przepis pochodzący z tej strony.Uwaga:)Kurczaka w sosie curry przygotowałam na specjalne zamówienie córek, ale zarówno syn jak i Mąż zjedli go z wielkim apetytem. Przyznaję, że do tej pory zapach przyprawy curry (tj. żółtego proszku z torebki), przyprawiał mnie o… brak apetytu, w związku z tym kategorycznie odmawiałam przygotowywania czegokolwiek z jej dodatkiem. Natomiast sos zrobiony „od podstaw” pachnie baaardzo smakowicie!Składniki:1 duży kurczak podzielony na części (lub 10-12 udek/pałek)4 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki kminu rzymskiego2 średnie cebule pokrojone w piórka3 cm obranego korzenia świeżego imbiru3 duże ząbki czosnku1-2 papryczki chilli drobno posiekane1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki garam masala*2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku1 duża papryka (lub po połówce żółtej i czerwonej/pomarańczowej)2 łyżki przecieru pomidorowego250 ml jogurtu naturalnego3 łyżki posiekanej świeżej kolendry – do posypania*Wikipedia: Garam masala (गरम मसाला w hindi dosłownie „gorąca mieszanka”) jest nieodzownym elementem wedyjskiej sztuki kulinarnej. Prażone przyprawy są następnie drobno mielone (prażone osobno, mielone razem). Mieszanki tej używa się pod koniec gotowania, a w jej skład najczęściej wchodzą: makro składniki tj. kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon oraz mikroskładniki tj. liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa (tej ostatniej się nie praży).Wykonanie:Kurczaka podzielić na części: 2 skrzydełka, piersi na 4 części, 2 pałki, 2 podudzia . (Uwaga: Kadłub i szyjkę można wykorzystać potem do ugotowania zupy.) Każdy kawałek oprószyć solą.Podgrzać oliwę w dużej, głębokiej patelni/rondlu (lub w woku). Wsypać nasiona kminu rzymskiego i smażyć kilka sekund, aż zaczną wydzielać miły, orzechowy aromat. Wrzucić posiekaną cebulę, zredukować ogień i wolno dusić pod przykryciem około 10 minut, do czasu aż cebula zmięknie i zrobi się przezroczysta (ale się nie zrumieni!).Dodać starty na tarce imbir, przeciśnięty czosnek i posiekane papryczki chilli. Smażyć 1-2 minuty. Posypać kurkumą, garam masala i słodką papryką. Wrzucić na patelnię kawałki kurczaka oraz pokrojone w dużą kostkę papryki i smażyć około 10 minut. Mieszać aby przyprawy równo pokryły mięso i paprykę, a cebula lekko zbrązowiała. (Uwaga: Wlać 1-2 łyżki wody, gdyby mięso zaczęło przyklejać się do dna patelni.)Przecier pomidorowy wymieszać z jogurtem i dodać do mięsa, a następnie wlać 1/2 szklanki zimnej wody.Gotować na wolnym ogniu (sos może tylko delikatnie „bulgotać”), bez przykrycia około 30-35 minut, do czasu aż mięso będzie miękkie. Sos powinien w tym czasie nabrać ładnego pomarańczowo-czerwonego koloru i lekko zgęstnieć. W razie potrzeby doprawić do smaku solą.Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.Smacznego:)
Polecam także przepisy na mięso z kurczaka z innych stron świata.Chicken fajitas (Meksyk)
Coq au vin blanc (Francja)