ßßß Cookit - przepis na KURCZAK CURRY

KURCZAK CURRY

nazwa

Wykonanie

Zapraszam w kolejną podróż po Kuchniach Świata. Dzisiaj chyba najbardziej znane danie kuchni indyjskiej, czyli kurczak curry.
Starałam się wyszukać taki przepis, który jak najlepiej odda smaki hinduskiego oryginału. Nie ma tu mowy, o pójściu na skróty i wykorzystaniu gotowej przyprawy curry… W związku z tym, może i jest trochę bardziej czasochłonny, ale za to smak jest absolutnie fantastyczny, a intensywny zapach orientalnych przypraw wprost zniewala!
Warto także podkreślić, że sos, w którym się gotuje nasz kurczak ma piękne kolory, od złocistej żółci przez pomarańcz, a na głębokiej czerwieni kończąc.
Wykorzystałam przepis pochodzący z tej strony.
Uwaga:)
Kurczaka w sosie curry przygotowałam na specjalne zamówienie córek, ale zarówno syn jak i Mąż zjedli go z wielkim apetytem. Przyznaję, że do tej pory zapach przyprawy curry (tj. żółtego proszku z torebki), przyprawiał mnie o… brak apetytu, w związku z tym kategorycznie odmawiałam przygotowywania czegokolwiek z jej dodatkiem. Natomiast sos zrobiony „od podstaw” pachnie baaardzo smakowicie!
Składniki:
1 duży kurczak podzielony na części (lub 10-12 udek/pałek)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 średnie cebule pokrojone w piórka
3 cm obranego korzenia świeżego imbiru
3 duże ząbki czosnku
1-2 papryczki chilli drobno posiekane
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki garam masala*
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 duża papryka (lub po połówce żółtej i czerwonej/pomarańczowej)
2 łyżki przecieru pomidorowego
250 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry – do posypania
*Wikipedia: Garam masala (गरम मसाला w hindi dosłownie „gorąca mieszanka”) jest nieodzownym elementem wedyjskiej sztuki kulinarnej. Prażone przyprawy są następnie drobno mielone (prażone osobno, mielone razem). Mieszanki tej używa się pod koniec gotowania, a w jej skład najczęściej wchodzą: makro składniki tj. kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon oraz mikroskładniki tj. liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa (tej ostatniej się nie praży).
Wykonanie:
Kurczaka podzielić na części: 2 skrzydełka, piersi na 4 części, 2 pałki, 2 podudzia . (Uwaga: Kadłub i szyjkę można wykorzystać potem do ugotowania zupy.) Każdy kawałek oprószyć solą.
Podgrzać oliwę w dużej, głębokiej patelni/rondlu (lub w woku). Wsypać nasiona kminu rzymskiego i smażyć kilka sekund, aż zaczną wydzielać miły, orzechowy aromat. Wrzucić posiekaną cebulę, zredukować ogień i wolno dusić pod przykryciem około 10 minut, do czasu aż cebula zmięknie i zrobi się przezroczysta (ale się nie zrumieni!).
Dodać starty na tarce imbir, przeciśnięty czosnek i posiekane papryczki chilli. Smażyć 1-2 minuty. Posypać kurkumą, garam masala i słodką papryką. Wrzucić na patelnię kawałki kurczaka oraz pokrojone w dużą kostkę papryki i smażyć około 10 minut. Mieszać aby przyprawy równo pokryły mięso i paprykę, a cebula lekko zbrązowiała. (Uwaga: Wlać 1-2 łyżki wody, gdyby mięso zaczęło przyklejać się do dna patelni.)
Przecier pomidorowy wymieszać z jogurtem i dodać do mięsa, a następnie wlać 1/2 szklanki zimnej wody.
Gotować na wolnym ogniu (sos może tylko delikatnie „bulgotać”), bez przykrycia około 30-35 minut, do czasu aż mięso będzie miękkie. Sos powinien w tym czasie nabrać ładnego pomarańczowo-czerwonego koloru i lekko zgęstnieć. W razie potrzeby doprawić do smaku solą.
Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.
Smacznego:)
Polecam także przepisy na mięso z kurczaka z innych stron świata.
Chicken fajitas (Meksyk)
Coq au vin blanc (Francja)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/10/21/kurczak-curry