Wykonanie
Jeśli jesteście zwolennikami kuchni indyjskiej czy dobrze doprawionych dań to ten
kurczak jest zdecydowanie dla Was. Lekko pikantny z paletą przeróżnych przypraw oooo tak nam bardzo, bardzo posmakował. Wielka zaletą tego dania jest to, że smak nie pozostaje tylko na skórce ale również przechodzi do wnętrza
mięsa. Pycha !!!! Przepis znaleziony na blogu Mr. & Mrs. Sandman .
![](/Data/Images/kuchennefascynacje.blox.pl\2012_slash_07_slash_Kurczak-imprezowy-Jamiego-Olivera/l/-18888170.JPG)
Składniki na marynatę : (
Kurczak o wadze 1,4 kg. Ja całą marynatę zużyłam na dwie ćwiartki )kopiata łyżeczka roztartego
czosnkukopiata łyżeczka świeżego startego
imbirukopiata łyżeczka startego świeżego
chilli ( u mnie płaska ze względu, że użyłam tylko 2 ćwiartek )1 kopiata łyżka
przecieru pomidorowegokopiata łyżeczka mielonych nasion
kolendrykopiata łyżeczka
kurkumykopiata łyżeczka
garam masalikopiata łyżeczka mielonego
kminu2 kopiate łyżki
naturalnego jogurtu2 płaskie łyżeczki
soli morskiejMięso nacinamy w kilku miejscach. Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w misce. Miksujemy. Nacieramy
mięso. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin ( u mnie na noc ). Pieczemy w piekarniku w 180°C przez około godzinę. Po tym czasie należy ocenić czy
mięso jest już dobrze upieczone czy jeszcze potrzebuje trochę czasu. U mnie marynata wyszła tak jak to wygląda na zdjęciu, natomiast może być smoliście czarna ale nie należy się tym przejmować :)Smacznego :)