ßßß Cookit - przepis na Butter Chicken / Kurczak Maślany

Butter Chicken / Kurczak Maślany

nazwa

Wykonanie

Kuchnia Angielska jest uboga i rzadko zachwyca obcokrajowców - myślę, że sami Anglicy też nie mają się czym chwalić. Dania są ciężkie i niedoprawione, ewentualnie przesolone, a wypieki przesłodzone.
Może dlatego Kuchnia Indyjska jest tutaj jedną z najczęściej jadanych. Nawet Makłowicz w swoich Podróżach Kulinarnych, odwiedzając Anglię gotował jakieś indyjskie dania, a nie angielskie. Owszem, są potrawy, które robiąc po swojemu w domu, dobrze doprawione mogą smakować, ale zrobione zgodnie z recepturą albo nawet kupione gotowce, raczej nie wywołają smakowego szału.
Pamiętam nawet rozmowę z moim Mężem (pierwszego dnia, w którym się poznaliśmy), o tym, że otworzymy tutaj restaurację i wszystko dobrze doprawimy ;) Mieliśmy niezły ubaw w tę późną noc, rozmawiając o zrewolucjonizowaniu Kuchni Angielskiej.
Butter Chicken, jest to danie typowo Indyjskie, ale jadane bardzo często w Anglii. Kurczak dzięki marynacie (u mnie całonocnej) ma bardzo delikatną strukturę i dosłownie rozpływa się w ustach. U mnie sos jest gęsty, ale jeśli chcesz możesz go rozrzedzić dodając wodę lub używając passaty pomidorowej zamiast przecieru (ja użyłam przecieru, jednak kolejnym razem użyję właśnie passaty). Danie jest naprawdę smaczne.
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
Marynata:
1 cm świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczki chili w proszku
1 łyżka soku z cytryny
60 ml jogurtu naturalnego
1/3 łyżeczki gram masala
1/3 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1-2 łyżki oleju do posmarowania kurczaka
Sos:
1 łyżka masła lub ghee
1 duży ząbek czosnku
1 cm świeżego imbiru
1 strączek kardamonu
1 goździk
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki gram masala
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki chili w proszku
180 g przecieru pomidorowego (może być passata pomidorowa*)
1/2 łyżki soku z cytryny
65 ml śmietany kremówki
25 g masła
świeża kolendra do posypania
*czasem pytacie mnie czym można zastąpić passatę pomidorową - wystarczy pomidory z puszki zmiksować w malakserze lub blenderem.
Kurczaka pokrój na kawałki, włóż do miski, wymieszaj z chili, przeciśniętym czosnkiem, tartym imbirem, solą i sokiem z cytryny. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
W miseczce wymieszaj jogurt, gram masala, kurkumę i kmin.
Dodaj do kurczaka i dokładnie wymieszaj (upewnij się, że każdy kawałek mięsa jest pokryty marynatą). Przykryj folią i wstaw do lodówki na 3-4 godziny (ja wstawiłam na noc).
Kawałki kurczaka ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut. Po tym czasie mięso posmaruj olejem, obróć na drugą stronę i ponownie wstaw do piekarnika na 10-12 minut.
Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj czosnek, imbir i smaż przez minutę. Następnie dodaj rozkruszony kardamon, goździk, mieloną kolendrę, gram masala, kurkumę i chili. Dobrze wymieszaj i smaż jeszcze 1-2 minuty. Dodaj przecier pomidorowy i sok z cytryny (jeśli chcesz, aby sos był rzadszy, dolej trochę wody). Smaż jeszcze kilka minut.
Dodaj kawałki kurczaka, dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj masło i śmietanę, mieszaj, aż masło się rozpuści i sos będzie jednolity. Jeśli trzeba dopraw. Danie podawaj gorące, posypane posiekaną kolendrą.
SMACZNEGO!
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/05/butter-chicken-kurczak-maslany.html