Wykonanie
Kuchnia Angielska jest uboga i rzadko zachwyca obcokrajowców - myślę, że sami Anglicy też nie mają się czym chwalić. Dania są ciężkie i niedoprawione, ewentualnie przesolone, a wypieki przesłodzone.Może dlatego Kuchnia Indyjska jest tutaj jedną z najczęściej jadanych. Nawet Makłowicz w swoich Podróżach Kulinarnych, odwiedzając Anglię gotował jakieś indyjskie dania, a nie angielskie. Owszem, są potrawy, które robiąc po swojemu w domu, dobrze doprawione mogą smakować, ale zrobione zgodnie z recepturą albo nawet kupione gotowce, raczej nie wywołają
smakowego szału.Pamiętam nawet rozmowę z moim Mężem (pierwszego dnia, w którym się poznaliśmy), o tym, że otworzymy tutaj restaurację i wszystko dobrze doprawimy ;) Mieliśmy niezły ubaw w tę późną noc, rozmawiając o zrewolucjonizowaniu Kuchni Angielskiej.Butter Chicken, jest to danie typowo Indyjskie, ale jadane bardzo często w Anglii.
Kurczak dzięki marynacie (u mnie całonocnej) ma bardzo delikatną strukturę i dosłownie rozpływa się w ustach. U mnie
sos jest gęsty, ale jeśli chcesz możesz go rozrzedzić dodając
wodę lub używając passaty pomidorowej zamiast przecieru (ja użyłam przecieru, jednak kolejnym razem użyję właśnie passaty). Danie jest naprawdę smaczne.
Składniki:500 g
piersi z kurczakaMarynata:1 cm świeżego
imbiru1 ząbek
czosnku1/4 łyżeczki
soli morskiej1/4 łyżeczki
chili w proszku1 łyżka
soku z cytryny60 ml
jogurtu naturalnego1/3 łyżeczki gram
masala1/3 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki mielonego
kminu1-2 łyżki
oleju do posmarowania
kurczakaSos:1 łyżka
masła lub ghee1 duży ząbek
czosnku1 cm świeżego
imbiru1 strączek
kardamonu1
goździk1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1/2 łyżeczki gram
masala1/2 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki
chili w proszku180 g
przecieru pomidorowego (może być passata pomidorowa*)1/2 łyżki
soku z cytryny65 ml
śmietany kremówki25 g
masłaświeża
kolendra do posypania*czasem pytacie mnie czym można zastąpić passatę
pomidorową - wystarczy
pomidory z puszki zmiksować w malakserze lub blenderem.
Kurczaka pokrój na kawałki, włóż do miski, wymieszaj z
chili, przeciśniętym
czosnkiem, tartym
imbirem,
solą i
sokiem z cytryny. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
W miseczce wymieszaj
jogurt, gram
masala,
kurkumę i
kmin.
Dodaj do
kurczaka i dokładnie wymieszaj (upewnij się, że każdy kawałek
mięsa jest pokryty marynatą). Przykryj folią i wstaw do lodówki na 3-4 godziny (ja wstawiłam na noc).
Kawałki
kurczaka ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut. Po tym czasie
mięso posmaruj
olejem, obróć na drugą stronę i ponownie wstaw do piekarnika na 10-12 minut.
Na patelni rozpuść łyżkę
masła, dodaj
czosnek,
imbir i smaż przez minutę. Następnie dodaj rozkruszony
kardamon,
goździk, mieloną
kolendrę, gram
masala,
kurkumę i
chili. Dobrze wymieszaj i smaż jeszcze 1-2 minuty. Dodaj
przecier pomidorowy i
sok z cytryny (jeśli chcesz, aby sos był rzadszy, dolej trochę
wody). Smaż jeszcze kilka minut.
Dodaj kawałki
kurczaka, dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj
masło i
śmietanę, mieszaj, aż
masło się rozpuści i sos będzie jednolity. Jeśli trzeba dopraw. Danie podawaj gorące, posypane posiekaną
kolendrą.
SMACZNEGO!