ßßß Cookit - przepis na Złota kiszona kapusta (z dodatkiem kurkumy)

Złota kiszona kapusta (z dodatkiem kurkumy)

nazwa

Wykonanie

Złoty to ulubiony kolor mojej młodszej córeczki. Specjalnie dla niej powstała więc złota kapusta kiszona! :) Przepis znalazłam na anglojęzycznym blogu Greenkitchenstrories ; odrobinę go zmieniłam, bo brakowało mi akurat jednego składnika (który po prostu pominęłam). Kapusta wyszła bardzo smaczna i wszystkim nam zasmakowała, więc na pewno ją jeszcze powtórzę :)
Składniki:
2 małe białe kapusty, poszatkowane
2-3 marchewki, starte na grubych oczkach
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka startej kurkumy
2 łyżeczki suszonej kurkumy
2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżki soli morskiej lub himalajskiej
szczypta kminu rzymskiego (lub kminku)
Kapustę i marchew umieściłam w dużej misce. Dodałam imbir, kurkumę czosnek i sól - mieszałam kilka minut, aż kapusta puściła sok (założyłam do tego celu rękawiczki - kurkuma straaasznie brudzi!).
Warzywa przełożyłam do glinianego garnka; przykryłam talerzem, na którym umieściłam obciążnik; garnek przykryłam ściereczką. Odstawiłam na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.
Po tym czasie przełożyłam kapustę do słoików (porządnie ubijając) i wstawiłam je do lodówki, by spowolnić proces kiszenia.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2016/03/zota-kiszona-kapusta-z-dodatkiem-kurkumy.html