Wykonanie
Złoty to ulubiony kolor mojej młodszej córeczki. Specjalnie dla niej powstała więc złota
kapusta kiszona! :) Przepis znalazłam na anglojęzycznym blogu Greenkitchenstrories ; odrobinę go zmieniłam, bo brakowało mi akurat jednego składnika (który po prostu pominęłam).
Kapusta wyszła bardzo smaczna i wszystkim nam zasmakowała, więc na pewno ją jeszcze powtórzę :)Składniki:2 małe
białe kapusty, poszatkowane2-3
marchewki, starte na grubych oczkach1 łyżeczka startego
imbiru1 łyżeczka startej
kurkumy2 łyżeczki suszonej
kurkumy2-3 ząbki
czosnku, zmiażdżone2 łyżki
soli morskiej lub himalajskiejszczypta
kminu rzymskiego (lub
kminku)
Kapustę i
marchew umieściłam w dużej misce. Dodałam
imbir,
kurkumę czosnek i
sól - mieszałam kilka minut, aż
kapusta puściła sok (założyłam do tego celu rękawiczki -
kurkuma straaasznie brudzi!).Warzywa przełożyłam do glinianego garnka; przykryłam talerzem, na którym umieściłam obciążnik; garnek przykryłam ściereczką. Odstawiłam na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.Po tym czasie przełożyłam
kapustę do słoików (porządnie ubijając) i wstawiłam je do lodówki, by spowolnić proces kiszenia.