Wykonanie
Z dedykacją dla Dagmary :)Jak zwykle bardzo szybka, a przy tym odżywcza i nafaszerowana dobrociami zupa-krem z blendera ;)Bazą jest upieczona wcześniej
dynia - u mnie 1/4 miąższu dyni, która w całości miała 4 kg, dostosujcie to do swoich dyniek ;)Oczywiście nie piekłam dyni specjalnie dla tej zupy, raczej wykorzystałam fakt, że miałam upieczoną
dynię i mogłam zrobić z niej szybki obiad z dokładką na kolację.
Drugim składnikiem jest
czerwona papryka, surowa i tylko oczyszczona z pestek, 2 duże sztuki.Do tego jeszcze
marchew, 1 duża, i dodatki:- pół łyżeczki
kurkumy i pół łyżeczki
pieprzu,- 2 ząbki
czosnku,- kawałek
imbiru (2-3 cm),- płaska łyżeczka
soli morskiej,- ćwiartka
cytryny,- duża łyżka
oleju kokosowego.No i
woda - tyle, ile trzeba dolać, żeby osiągnąć poziom 2 litrów.Blendujemy wszystko elegancko, podgrzewamy do pożądanej temperatury, dosypujemy duuuużo poppingu z
amarantusa, jemy :)Super smakuje wieczorem na gorącą kolację, oczywiście można dodać więcej
czosnku,
imbiru, itd.