ßßß
Składniki:15ml oleju wok (nie mam, więc do zwykłego oleju dodaje czosnku i imbiru według wskazówek Nigelli)3 łyżki szczypiorku dobrze posiekanego (w wresji nr 3 zwykła cebula)2 łyżki zielonej pasty Thai curry (wersja nr 3 tylko 1 łyżka, bo z dwiema jest za ostre dla 3-latki)1kg wyfiletowanych udek kurczaka, pociętych a kawałki około 4 x 2cm (zamiast udek daję pierś)400ml mleczka kokosowego z puszki250ml przegotowanej wody z kostką rosołową (wersja nr 2 i 3 pominęłam bo i tak jest dużo sosu)15ml sosu rybnego (nam pla)185g zamrożonego groszku (daję więcej)200g mrożonej soji (nie daję :)150g mrożonej fasoli szparagowej (daję dużo więcej)3 łyżki świeżej kolendry dobrze posiekanej (wersja nr 3 brak bo mi się skończyła)Wykonanie:Rozgrzać olej w dużej patelni z przykrywką, wrzucić szczypiorek i smażyć, mieszając przez minutę, dwie, dodać pastę curry.Dodać kurczaka i podgrzewać przez 2 minuty, dodać mleczko kokosowe, bulion i sos rybny, następnie mrożony groszek i soję.Dusić przez 10 minut, dodać mrożoną fasolkę szparagową (ja daję fasolkę razem z groszkiem bo inaczej mi się nie rozmraża) i gotować przez kolejne 3–5 minuty. Na koniec dodać posiekanej kolendry i dusić przez chwilęPodawać z ryżem lub makaronem, posypane kolendrą. Podawać z limonką do wyciskania soku w trakcie jedzenia (ja pominęłam)Smacznego/wydrukuj przepis/