Wykonanie
Miało być "
Curry in a
hurry" tak jak u Nigelli, ale niestety poległam w walce ze sklepami. Ni jak nie mogłam dostać zielonej pasty
curry nie wspominając już o
sosie rybnym i mrożonej soi (ta nie do zdobycia nawet w sklepach internetowych z wiadomych powodów). No więc zastąpiłam zieloną pastę czerwonym sosem (wersja dużo łagodniejsza), a soi i
sosu rybnego po prostu nie dałam Ale i tak danie rewelacja - smakowało absolutnie wszystkim. W kolejną niedzielę zrobiłam wersję numer dwa. Tym razem już wyszłam zwycięsko z walki ze sklepami i pastę i
sos rybny już mam w lodówce :) Na zdjęciach za to wersja numer 3 (tak, tak oszaleliśmy na punkcie tego dania - smaczne, zdrowe i robi się rzeczywiście 20 minut)
Składniki:15ml
oleju wok (nie mam, więc do zwykłego
oleju dodaje
czosnku i
imbiru według wskazówek Nigelli)3 łyżki
szczypiorku dobrze posiekanego (w wresji nr 3 zwykła
cebula)2 łyżki zielonej pasty Thai
curry (wersja nr 3 tylko 1 łyżka, bo z dwiema jest za ostre dla 3-latki)1kg wyfiletowanych
udek kurczaka, pociętych a kawałki około 4 x 2cm (zamiast udek
daję pierś)400ml
mleczka kokosowego z puszki250ml przegotowanej
wody z
kostką rosołową (wersja nr 2 i 3 pominęłam bo i tak jest dużo sosu)15ml
sosu rybnego (nam pla)185g zamrożonego
groszku (
daję więcej)200g mrożonej
soji (nie
daję :)150g mrożonej
fasoli szparagowej (
daję dużo więcej)3 łyżki świeżej
kolendry dobrze posiekanej (wersja nr 3 brak bo mi się skończyła)Wykonanie:Rozgrzać
olej w dużej patelni z przykrywką, wrzucić
szczypiorek i smażyć, mieszając przez minutę, dwie, dodać pastę
curry.Dodać
kurczaka i podgrzewać przez 2 minuty, dodać
mleczko kokosowe,
bulion i
sos rybny, następnie mrożony
groszek i
soję.Dusić przez 10 minut, dodać
mrożoną fasolkę szparagową (ja
daję fasolkę razem z
groszkiem bo inaczej mi się nie rozmraża) i gotować przez kolejne 3–5 minuty. Na koniec dodać posiekanej
kolendry i dusić przez chwilęPodawać z
ryżem lub
makaronem, posypane
kolendrą. Podawać z
limonką do wyciskania soku w trakcie jedzenia (ja pominęłam)Smacznego/wydrukuj przepis/