Wykonanie

Czy pamiętacie Wasze pierwsze, samodzielnie upieczone ciasto ? W moim przypadku było to słynne ciasto na
oleju (może i Wy je pamiętacie? ;)), które było tak proste, że nie mogło się nie udać (3-4
jajka + 1 szklanka
cukru + 1,5 szkl.
mąki + 1,5 łyżeczki proszku + 0,5 szkl.
oleju). Było to tzw. ciasto ‘awaryjne’, gdy trzeba było szybko coś przygotować, a proste, niewyszukane składniki idealnie pasowały do tamtej nieciekawej PRL-owskiej rzeczywistości. Często dodawałyśmy do niego też
owoce, które akurat były dostępne (nie ukrywam, że najczęściej były to jednak
jabłka…).

Później (już jako prawie dorosła ;) nastolatka) nauczyłam się piec inne niezwykle proste i szybkie ciasto, a mianowicie bardzo popularne we Francji i Szwajcarii ciasto
jogurtowe, często pieczone na podwieczorek dla dzieci (czyli ‘goûter’ / ‘quatre heures’). Ciasto nazywam ‘kubeczkowym’, gdyż do odmierzania składników używa się
jogurtowego kubeczka właśnie (i stąd moja udająca
jogurtowy kubeczek miarka we wczorajszym wpisie ;)). Proporcje ciasta jak i jego wykonanie są czasami nieco modyfikowane, najczęściej jednak jego ‘baza’ wygląda następująco :3
jajka + 1 kubeczek
jogurtu + 1,5 – 2 kubeczki
cukru + 3 kubeczki
mąki (+
proszek do pieczenia) + 0,5 kubeczka
oleju /
oliwy i do tego ewentualne dodatki :
wanilia /
cukier waniliowy, otarte skórki
cytrusowe,
owoce,
orzechy czy kawałki
czekolady.Od niedoszłej francuskiej szwagierki (merci Sylvie! :)) nauczyłam się zastępowania jednego kubeczka
mąki drobno zmielonymi
migdałami, dzięki
czemu konsystencja ciasta jest jeszcze bardziej wilgotna i aromatyczna. My polubiliśmy je w wersji cytrynowej – tym razem powstało z dodatkiem
czarnej porzeczki i
malin oraz z
cytrynowym lukrem . U mnie z niezbyt dużą ilością
cukru, możecie więc zwiększyć jego ilość jeśli wolicie słodsze ciasta.

keksówka ok. 28 cm x 11kubeczek do odmierzania składników o pojemności 150 ml(uwaga : wszystkie składniki powinny
mieć temp. pokojową)2 duże (lub 3 małe)
jajka1 kubeczek
cukru (używam jasnego trzcinowego, zmielonego)1 kubeczek gęstego
jogurtu (używam owczego, 6% tłuszczu)0,5 kubeczka
oleju /
oliwy2 kubeczki
mąki1 kubeczek bardzo drobno zmielonych
migdałów1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaspora szczypta
soliotarta skórka z 2
cytryn (lub 1
cytryna + 1
limonka)+ ok. 200 g
owoców (np.
maliny i
czarna porzeczka) na
lukier :
cukier puder +
sok z cytrynyPiekarnik nagrzać do 180 st.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i otartymi
skórkami z cytryny.
Jajka ubić z
cukrem; następnie, wciąż mieszając na wolnych obrotach, powoli dodawać
oliwę. Dalej mieszając dodać
migdały, a następnie dodawać na przemian
mąkę i
jogurt (1/3
jogurtu, 1/3
mąki itd., zaczynając od
jogurtu i kończąc na
mące). Uwaga : nie miksujemy ciasta zbyt długo już po dodaniu
mąki, a tylko do połączenia składników. Przelać masę do wyłożonej papierem keksówki, na wierzch nałożyć
owoce i piec ok. 45 – 50 minut (lub do suchego patyczka).Po przestudzeniu możemy udekorować ciasto
cytrynowym lukrem – mieszamy
cukier puder z taką ilością
soku z cytryny, by otrzymać odpowiednią dla nas konsystencję.Uwagi :- jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny,
cytrynowy smak, po upieczeniu możemy nasączyć ciasto
syropem cytrynowym : gotujemy
sok z cytryny z dodatkiem kilku łyżek
cukru przez kilka minut (do rozpuszczenia się
cukru), a następnie nasączamy ciepłe ciasto gorącym
syropem- 1-2 łyżki
jogurtu można też zastąpić np.
rumem czy innym
alkoholem /
likierem (tutaj np. świetnie pasuje limoncello)(ostatnia edycja – 22h50)

Na moje alergiczne potrzeby powstała wersja bez
jajek, tylko z
jogurtem owczym, z dodatkiem ciemnego
cukru trzcinowego i otartej
skórki pomarańczowej, stąd jego ciemniejszy, zdecydowanie mniej ‘słoneczny’ kolor… (proporcje podobne jak powyżej : 1 kubeczek
jogurtu + 1 kubeczek
cukru + niecałe pół kubeczka
oliwy + ok. 1 ¾ kubeczka
mąki). Niestety iasto bez
jajek nie ma tak ładnego kształtu jak oryginał i lekko zapada się w środku…‚Pozdrawiam serdecznie i życzę Wam miłego tygodnia!‚