Kto powiedział że tort musi być przekładany kremem i zdobiony masą cukrową?Nigdy nie przepadałam za takimi. Przyznam, że czasami robią na mnie wrażenie ale bardziej wizualne. Jestem zwolenniczką ciast "pięknych samych w sobie" tzn. takich które po wyjęciu z blachy już olśniewają. Tak jest z dzisiejszym przepisem na tort z płatków owsianych. Jest wilgotny, niesamowicie aromatyczny i odpowiednio słodki.Co najważniejsze przygotowuje się go szybko i bardzo łatwo.Zapraszam:)Składniki:250 g płatków owsianych błyskawicznych (ja użyłam na pół z jęczmiennymi)200 g cukru100 g masła2 jajka3 łyżki mąki1/2 paczki proszku do pieczeniasok i skórka z cytryny3 łyżki rumu (lub innego alkoholu)1 olejek rumowy lub migdałowyszczypta soli3 łyżki płatków owsianych do obsypania formydo przybrania dowolne owoce - ja użyłam mango, truskawki i melisęPrzygotowanie:1. Piekarnik nastawić na temperaturę 175 C - funkcję grzania góra-dół. Przygotować blachę o średnicy 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem i obsypać płatkami owsianymi.2. Płatki owsiane dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia w osobnej misce. Odłożyć3. Miękkie masło, jajka i cukier ucierać za pomocą miksera tak długo aż powstanie gładka i jednolita masa.4. Do masy dodać mąkę, alkohol, sok i skórkę z cytryny, szczyptę soli i olejek cały czas miksując dodać na sam koniec płatki owsiane wymieszane z proszkiem do pieczenia.5. Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej formy i piec 45 min w temp 175 C.6. Kiedy ciasto będzie już gotowe należy je wystudzić i polać lukrem cytrynowym oraz udekorować owocami.Lukiercytrynowy1 szklanka cukru pudru2-3 łyżki soku z cytrynyCukier przesiać przez sitko i ucierać z sokiem tak długo aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty można dodać więcej soku lub wody.Uwaga: ciasto można dowolnie modyfikować dodając do niego różne bakalie.Ciasto na początku urośnie jednak potem osiądzie także nie martw się - tak ma być:)Smacznego:)