ßßß
Składniki: na podłużną foremkę o pojemności 1 , 2 l180 g cukru90 g kokosowego oleju2 jajka50 ml kokosowego mlekasok i otarta skórka z 2 cytryn, około 100 ml225 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli50 g kokosowych wiórkówLukier250 ml cukru pudru2 łyżki soku z cytryny i otarta skórka, gęsty lukierkokosowe wiórki do posypania
Utrzyj kokosowy olej z cukrem. Dodaj po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodaj otartą skórkę i sok z cytryny oraz kokosowe mleko. Zmiksuj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj sól, kokosowe wiórki i wymieszaj. Dodaj suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką. Wyłóż formę papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wyłóż ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu w zależności od piekarnika ale 10 stopni więcej) przez 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i studź przez pierwsze 10 minut w formie. Wyjmij na metalową kratkę do pełnego ostudzenia. Utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny i otartą skórką. Posmaruj nim ciasto i posyp kokosowymi wiórkami.Polecane przepisyBabka kokosowo pomarańczowa