Kokosowe ciasto z cytryną to ciasto ucierane . Nadzwyczaj kokosowe, pachnące cytryną i bardzo wilgotne ciasto. Uwielbiam kokos, kokosowe mleko czy kokosowyolej. To kokosowe ciasto jest po prostu przesiąknięte kokosem. Pyszne ciasto na niedzielę. Dopiero co upiekłam, a tu już kilka kawałków brakuje… Mówiąc szczerze udało mi się to ciasto za trzecim razem. Przesadziłam z kokosowym mlekiem. Dopiero za trzecim razem doszłam do wniosku, że ciasto będzie lepsze jak dodam mniej mleka za to więcej soku z cytryny. Przepis na kokosowe ciasto wypróbowany w stu procentach. Polecam!Składniki: na podłużną foremkę o pojemności 1 , 2 l180 g cukru90 g kokosowegooleju2 jajka50 ml kokosowego mlekasok i otarta skórka z 2 cytryn, około 100 ml225 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli50 g kokosowych wiórkówLukier250 ml cukru pudru2 łyżki soku z cytryny i otarta skórka, gęsty lukierkokosowe wiórki do posypaniaUtrzyj kokosowyolej z cukrem. Dodaj po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodaj otartą skórkę i sok z cytryny oraz kokosowe mleko. Zmiksuj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj sól, kokosowe wiórki i wymieszaj. Dodaj suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką. Wyłóż formę papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wyłóż ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu w zależności od piekarnika ale 10 stopni więcej) przez 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i studź przez pierwsze 10 minut w formie. Wyjmij na metalową kratkę do pełnego ostudzenia. Utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny i otartą skórką. Posmaruj nim ciasto i posyp kokosowymi wiórkami.Polecane przepisyBabka kokosowo pomarańczowa