ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegowiśnie ze słoika 400 gramówcukier 250 gramówmargaryna 1 kosteksól 1 szczyptacukier waniliowy 1 sztukskórka otarta z cytryny 1 łyżek deserowychjajka 4 sztukmąka tortowa 200 gramówmąka ziemniaczana 100 gramówproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychwiórki kokosowe 100 gramówsok z cytryny 1 łyżek stołowychmleczko kokosowe 100 mililitrówświeży miąższ kokosu 50 gramówcukier puder 150 gramówWykonanie:Wiśnie osączyć, a sok zachować. Sok wymieszać z 250 ml wody, dodać 50g cukru i gotować 2 minuty na małym ogniu. Trochę soku wymieszać z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, przelać do soku i zagęścić. Kisiel wystudzić.Miękką margarynę utrzeć z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym na puszystą kasę, dodać otartą skórkę cytrynową i szczyptę soli. Nie przerywając ucierania wbić po jednym jajku, każde przesypując odrobiną mąki ziemniaczanej. Wsypać pozostałą mąkę, wiórki kokosowe, proszek, wlać 75 ml mleczka kokosowego, dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać wiśnie i przemieszać.Formę keksową o długości 30 cm wyścielić papierem do pieczenia i napełnić ciastem. Piec 70 minut w 180 stopniach.Miąższ kokosa pokroić, obierakiem do warzyw, w długie cienkie paski. Resztę mleczka kokosowego utrzeć z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Powstałym lukrem polać ciepłe ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Udekorować paskami kokosa. Podawać z kisielem wiśniowym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: