Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
wiśnie ze słoika 400 gramów
cukier 250 gramów
margaryna 1 kostek
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 1 sztukskórka otarta z
cytryny 1 łyżek deserowych
jajka 4 sztuk
mąka tortowa 200 gramów
mąka ziemniaczana 100 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
wiórki kokosowe 100 gramów
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
mleczko kokosowe 100 mililitrówświeży miąższ
kokosu 50 gramów
cukier puder 150 gramówWykonanie:
Wiśnie osączyć, a sok zachować. Sok wymieszać z 250 ml
wody, dodać 50g
cukru i gotować 2 minuty na małym ogniu. Trochę soku wymieszać z 2 łyżkami
mąki ziemniaczanej, przelać do soku i zagęścić.
Kisiel wystudzić.
Miękką margarynę utrzeć z pozostałym
cukrem,
cukrem waniliowym na puszystą kasę, dodać otartą
skórkę cytrynową i szczyptę
soli. Nie przerywając ucierania wbić po jednym
jajku, każde przesypując odrobiną
mąki ziemniaczanej. Wsypać pozostałą
mąkę,
wiórki kokosowe, proszek, wlać 75 ml
mleczka kokosowego, dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać
wiśnie i przemieszać.Formę keksową o długości 30 cm wyścielić papierem do pieczenia i napełnić
ciastem. Piec 70 minut w 180 stopniach.Miąższ
kokosa pokroić, obierakiem do warzyw, w długie cienkie paski. Resztę
mleczka kokosowego utrzeć z
cukrem pudrem i
sokiem cytrynowym. Powstałym lukrem polać ciepłe ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Udekorować paskami
kokosa. Podawać z
kisielem wiśniowym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: