ßßß Cookit - przepis na Ciasto wiśniowo-kokosowe

Ciasto wiśniowo-kokosowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
wiśnie ze słoika 400 gramów
cukier 250 gramów
margaryna 1 kostek
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 1 sztuk
skórka otarta z cytryny 1 łyżek deserowych
jajka 4 sztuk
mąka tortowa 200 gramów
mąka ziemniaczana 100 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
wiórki kokosowe 100 gramów
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
mleczko kokosowe 100 mililitrów
świeży miąższ kokosu 50 gramów
cukier puder 150 gramów
Wykonanie:
Wiśnie osączyć, a sok zachować. Sok wymieszać z 250 ml wody, dodać 50g cukru i gotować 2 minuty na małym ogniu. Trochę soku wymieszać z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, przelać do soku i zagęścić. Kisiel wystudzić.
Miękką margarynę utrzeć z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym na puszystą kasę, dodać otartą skórkę cytrynową i szczyptę soli. Nie przerywając ucierania wbić po jednym jajku, każde przesypując odrobiną mąki ziemniaczanej. Wsypać pozostałą mąkę, wiórki kokosowe, proszek, wlać 75 ml mleczka kokosowego, dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać wiśnie i przemieszać.
Formę keksową o długości 30 cm wyścielić papierem do pieczenia i napełnić ciastem. Piec 70 minut w 180 stopniach.
Miąższ kokosa pokroić, obierakiem do warzyw, w długie cienkie paski. Resztę mleczka kokosowego utrzeć z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Powstałym lukrem polać ciepłe ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Udekorować paskami kokosa. Podawać z kisielem wiśniowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5051/Ciasto-wisniowo-kokosowe