Wykonanie
Delikatne, mocno
cytrynowe z delikatną nutą
kokosa. Szybkie i proste. Przepis z dessertnowdinnerlater.com .
Składniki : ( na 12 sztuk )1 i 1/4 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli ( dałam 1/3 )2
jaja3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
oleju2-3 łyżeczki skórki otartej z
cytryny ( w oryginale
limonka )4 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka ekstraktu
kokosowego3/4 szklanki
mleczka kokosowego2 łyżki wiórek
kokosowych ( śmiało można dodać 3 )W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki :
Mąkę, proszek,
sodę,
sól,
cukier i
wiórki kokosowe.W drugiej misce mieszamy pozostałe składniki :
olej,
jaja,
skórkę cytrynową, ekstrakt,
mleko kokosowe.Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy za pomocą łyżki lub
łopatki tylko do połączenia składników.Ciasto przelewamy do foremek na muffinki. Pieczemy w temp. 180°C 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.Odstawiamy do ostygnięcia.Na babeczki można położyć krem lub posypać je podprażonymi wiórkami kokosowymi, żeby spotęgować smak
kokosa w babeczkach.Ponad to :2 łyżki
soku z cytryny2 łyżeczki
cukruwiórki kokosoweWiórki wkładamy do piekarnika po wyjęciu muffinek. Podprażamy je do momentu aż brzegi zaczną robić się rumiane. Wtedy należy całość przemieszać i jeszcze chwilę podpiec tak aby po wymieszaniu wszystkie wiórki miały złoty kolor. Uwaga wiórki należy pilnować i co chwilę zaglądać żeby się nie spaliły. Gotowe odstawiamy do ostygnięcia.
Sok z cytryny mieszamy z
cukrem do rozpuszczenia. Ostudzone muffinki za pomocą pędzelka smarujemy z wierzchu
sokiem z cytryny, posypujemy podprażonymi wiórkami kokosowymi.Smacznego :)