Wykonanie

‚To nie był łatwy tydzień, ale i tym razem przeżyłam ;) Za mną kolejne 10 tygodni
kursu, egzaminy, poprawy, obliczanie średnich… (przede mną zaś tydzień zasłużonego odpoczynku ;) ). Na pocieszenie i osłodę w miniony weekend towarzyszyło mi ciasto z
rabarbarem – wszak nie można z sezonu nie skorzystać! Tym razem w połączeniu z
kokosem, jedną z paczek należało bowiem zużyć w trybie natychmiastowym ;) Ciasto jest delikatne i wilgotne, a na drugi dzień chyba jeszcze lepsze niż zaraz po upieczeniu. Dosyć szybkie i niekłopotliwe, należy tylko pamiętać, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, w przeciwnym razie możemy
mieć niespodziankę w formie zakalca. Choć znam i takich, którym zakalec nie przeszkadza; mnie jednak zdecydowanie tak ;)‚
Kokosowe ciasto z
rabarbarem na tortownicę o średnicy 22 cmok. 300 g
rabarbaru200 g
mąki60 g
wiórków kokosowych¾ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody3
jajka180 g
cukru (używam zmielonego jasnego trzcinowego)90 ml
oliwy /
oleju (lub 90-100 g stopionego i ostudzonego
masła)ok. 60 ml gęstego
jogurtu (używam owczego, 6% tłuszczu)*ok. 60 ml
mleka kokosowego*otarta skórka z 1
limonki (lub z 1 małej
cytryny)dodatkowo : 3-4 łyżki
wiórków kokosowych + 2 łyżki
cukru (używam trzcinowego)*2 łyżki płynów możemy zastąpić 2 łyżkami
Malibu lub Limoncellouwaga : wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową!Piekarnik rozgrzać do 180°.Foremkę wyłożyć papierem i / lub natłuścić.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi (60 g), proszkiem i
sodą.
Jogurt wymieszać z
mlekiem kokosowym.
Jajka ubić z
cukrem na jasną, puszystą masę, następnie – dalej miksując – dodać
oliwę /
olej lub stopione
masło, otartą skórkę, a następnie dodawać na przemian
mąkę i
jogurt (1/3
jogurtu, 1/3
mąki itd., zaczynając od
jogurtu i kończąc na
mące). Uwaga : nie miksujemy ciasta zbyt długo już po dodaniu
mąki, a tylko do połączenia składników.Przełożyć ciasto do natłuszczonej tortownicy i posypać je pozostałymi wiórkami kokosowymi, następnie nałożyć
rabarbar i posypać go
cukrem.Piec ok. 50 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudzić na kratce.(edycja – 7 maja 2012)‚

‚Uwagi :-
masło w wypiekach zastępuję najczęściej
oliwą, jednak jeśli wolicie ciasta z jego dodatkiem, to użyjcie stopionego, ostudzonego
masła- ciasto piekłam również z samym
mlekiem kokosowym, bez
jogurtu, bardziej jednak odpowiada mi jego konsystencja z dodatkiem
jogurtu właśnie (możemy też użyć kwaśnej
śmietany)- nie lubię pozbawiać
rabarbaru jego soku (pozostawiając wymieszany z
cukrem przed pieczeniem ciasta), sok bowiem też chcę zachować w wypiekach; dlatego właśnie przed nałożeniem
rabarbaru posypuję wierzch ciasta wiórkami kokosowymi lub
migdałami (w migdałowej wersji ciasta), które wchłaniają ewentualny nadmiar soku; jeśli jednak wolicie, możecie oczywiście uprzednio ‘odsączyć’ rabar‚Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego weekendu!Z tego co wiem, dla niektórych z Was będzie on wyjątkowo długi :)‚

‚PS. Nawet kwiaty są dziś w kolorze
rabarbaru :)‚