Wykonanie
To już chyba moja mała tradycja. Jak Bea pokazuje ciasto z
rabarbarem, to ja je robię.

Składniki: na tortownicę o średnicy 22 cmok. 300 g
rabarbaru200 g
mąki (dałam pełnoziarnistą)60 g
wiórków kokosowych¾ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody3
jajka180 g
cukru (używam zmielonego jasnego trzcinowego)90 ml
oliwy /
oleju (lub 90-100 g stopionego i ostudzonego
masła)ok. 60 ml gęstego
jogurtuok. 60 ml
mleka kokosowegootarta skórka z 1
limonki (lub z 1 małej
cytryny)dodatkowo : 3-4 łyżki
wiórków kokosowych + 2 łyżki
cukru (używam trzcinowego)uwaga : wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową!

Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 180°.Foremkę wyłożyć papierem i / lub natłuścić.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi (60 g), proszkiem i
sodą.
Jogurt wymieszać z
mlekiem kokosowym.
Jajka ubić z
cukrem na jasną, puszystą masę, następnie – dalej miksując – dodać
oliwę /
olej lub stopione
masło, otartą skórkę, a następnie dodawać na przemian
mąkę i
jogurt (1/3
jogurtu, 1/3
mąki itd., zaczynając od
jogurtu i kończąc na
mące). Uwaga : nie miksujemy ciasta zbyt długo już po dodaniu
mąki, a tylko do połączenia składników.Przełożyć ciasto do natłuszczonej tortownicy i posypać je pozostałymi wiórkami kokosowymi, następnie nałożyć
rabarbar i posypać go
cukrem.Piec ok. 50 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudzić na kratce.

/wydrukuj przepis/