Wykonanie

‚Weekend znów minął niesamowicie szybko, za szybko… A że na kursie w tym tygodniu egzaminy, to z utęsknieniem już czekam na kolejny weekend ;) Tydzień bowiem upłynie mi na przygotowywaniu testów, sprawdzaniu, liczeniu średnich itd. Same przyjemności ;)Dla osłody więc upiekłam ciasto.
Kokosowe . Z
rabarbarem i prawdziwymi
truskawkami, które smakują słońcem, a nie plastikiem ;) Tydzień temu zrobiłam je z kruszonką (i z dodatkiem
malibu, mniam ;)), w zeszłą sobotę bardziej ‘nature’ –
owoce posypałam tylko odrobiną
wiórków kokosowych. Ciasto upiekłam na bazie poprzedniego
migdałowego – klik, do
jogurtu tym razem dodałam
mleko kokosowe (pół na pół), ale na samym
jogurcie ciasto też jest pyszne, choć odrobinę mniej
kokosowe w smaku.Ciasto jest miękkie i delikatne, a
kokos idealnie pasuje do
rabarbaru i
truskawek. To prawdziwie wiosenne i
słoneczne ciasto, które równie dobrze nada się również na majowy piknik, na przykład taki jak ten u Usagi ;)‚

EDYCJA (13 . 05.2012) :poniżej II, zmodyfikowana wersja ciasta, jako iż niektórzy z Was
mieli z nim kłopoty; ja nigdy ich nie mam, wolałam jednak zmienić nieco recepturę by było z nią jak najmniej problemów…(wersja pierwotna : 150 g
mąki + 50 g
wiórków kokosowych + 1 łyżeczka
proszku do pieczenia)
Kokosowe ciasto z
rabarbarem i
truskawkami na tortownicę o średnicy 22 cmok. 300-350 g
owoców (
rabarbar +
truskawki)170 g
mąki60 g
wiórków kokosowych3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej80 g miękkiego
masła (lub nieutwardzanej
margaryny)130 g
cukru (używam zmielonego jasnego trzcinowego)2
jajkaok. 60 ml
jogurtu (użyłam owczego, 6% tłuszczu)*ok. 60 ml
mleka kokosowego*otarta skórka z 1
cytryny*2 łyżki płynów możemy zastąpić 2 łyżkami
Malibuuwaga : wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową!dodatkowo : 40 g
wiórków kokosowychopcjonalnie : wiórki lub
płatki kokosowe do posypania lub kruszonka kokosowa (można przygotować ją również na bazie
oliwy /
oleju, tak jak
migdałową w tym przepisie – klik)Piekarnik rozgrzać do 180°.
Owoce umyć i osuszyć,
truskawki odszypułkować (jeśli są duże przekroić na pół),
rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na
kawłaki.
Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi i proszkiem.
Jogutr wymieszać z
mlekiem kokosowym.
Masło utrzeć /zmiksować z
cukrem i jednym
jajkiem na gładką masę, a następnie dodać drugie
jajko i dalej miksować, aż masa będzie jednolita. Stale miksując (na wolnych obrotach) dodać otartą
skórkę z cytryny, a następnie dodawać na przemian
mąkę i
jogurt (1/3
jogurtu, 1/3
mąki itd., zaczynając od
jogurtu i kończąc na
mące). Uwaga : nie miksujemy ciasta zbyt długo już po dodaniu
mąki, a tylko do połączenia składników.Przełożyć ciasto do natłuszczonej i lekko wysypanej
mąką tortownicy, posypać je pozostałymi wiórkami kokosowymi (wchłoną one nadmiar puszczanego przez
owoce soku), na wierzch nałożyć
owoce i posypać je wiórkami /
płatkami kokosowymi lub ewentualnie kruszonką. Piec ok. 50-55 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w foremce, a następnie wystudzić na kratce.‚

tym razem
rabarbar niestety nieco mniej czerwony, ale i tak smaczny ;)‚Uwagi :(edycja 13 . 05.2012)- jak wspomniałam powyżej – to nowa wersja ciasta, nieco zmieniona, niektórzy z Was bowiem
mieli z tą recepturą problemy; mam nadzieję, że teraz już ich nie będzie…- ważne jest, by wszystkie składniki były ‚ciepłe’ (nic prosto z lodówki, wszystko w temperaturze pokojowej)- po dodaniu ostatniej partii
mąki mieszamy składniki bardzo szybko, tylko 2-3 obroty mikserem, ciasta z dodatkiem
jogurtu niezbyt dobrze znoszą długie ucieranie- wierzch ciasta posypujemy dodatkowo wiórkami kokosowymi, by wchłoneły nadmiar puszczanego przez
owoce sokuMam nadzieję, że teraz już ciasto nie będzie sprawiać Wam problemów.‚

‚Pozdrawiam serdecznie! I życzę Wam miłego tygodnia :)‚