Wykonanie

Ze względu na weekendową cukiernie postanowiłam zrobić ten placek . Kupiłam
rabarbar .
Borówki jeszcze miałam . I ten duet jest idealny . Ja zrobiłam podwójne ponieważ mam dużą tortownicę .
Owoce mi opadły , ale kto powiedział , że to nie miało być specjalnie ? Wystarczy odwrócić i gotowe .weekendowa
cukiernia na tortownicę o średnicy 22 cmok. 250-300 g
rabarbaru100-150g
borówek160 g
mąki60 g drobno zmielonych
migdałów (u mnie mączka migdałowa)3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej80 g miękkiego
masła (można
margaryny)150 g
cukru2 małe
jajka100 ml
jogurtu (u mnie naturalny)1,5 łyżki
amaretto (lub dodatkowe 'płaskie' 1,5 łyżki
jogurtu)otarta skórka z 1
cytrynynasionka z 1
laski wanilii /
cukier waniliowyuwaga : wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową!dodatkowo : 40 g drobno zmielonych
migdałów do posypania ciasta, 2-3 łyżki
cukru trzcinowego wymieszanego z odrobiną startej tonki lub
cynamonu (lub
cukru waniliowego)opcjonalnie :
płatki migdałowe do posypania lub kruszonka migdałowa (można przygotować ją również na bazie
oliwy /
oleju, - 40 g
mąki (razowa orkiszowa) + 40 g zmielonych
migdałów i 40 g zmielonego
cukru trzcinowego wymieszałam z ok. 4-5 łyżkami
oliwy - u mnie jej było odrobinę)Piekarnik rozgrzać do 180°.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić.
Mąkę wymieszać z
migdałami,
sodą i proszkiem.
Masło utrzeć /zmiksować z
cukrem i jednym
jajkiem na gładką masę, a następnie dodać drugie
jajko i dalej miksować, aż masa będzie jednolita. Stale miksując (na wolnych obrotach) dodać otartą
skórkę z cytryny, stratą tonkę /
wanilię i
amaretto, a następnie dodawać na przemian
mąkę i
jogurt (1/3
jogurtu, 1/3
mąki itd., zaczynając od
jogurtu i kończąc na
mące). Uwaga : nie miksujemy ciasta zbyt długo już po dodaniu
mąki, a tylko do połączenia składników.Przełożyć ciasto do natłuszczonej i lekko wysypanej
mąką tortownicy, posypać je pozostałymi zmielonymi
migdałami (wchłoną one nadmiar puszczanego przez
rabarbar soku), na wierzch nałożyć pokrojony
rabarbar i lekko ‘wgnieść’ go dłonią w ciasto; posypać
cukrem i / lub
płatkami migdałowymi / kruszonką. Piec ok. 55 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w foremce, a następnie wystudzić na kratce.

Pierwszy raz robiłam coś z
rabarbarem i na pewno nie ostatni .

U mnie paski 1-2cm .

Tak wygląd
mąka z
migdałami , proszkiem i
sodą .

Tak wyglądało ciasto po upieczeniu . Nie , nie jest spalone , przypieczone , wyszło idealne .

A tak układałam
owoce :

To ciasto można zrobić z jakimikolwiek
owocami .
