ßßß Cookit - przepis na Weekendowa cukiernia #7- Migdalowe ciasto z gruszkami

Weekendowa cukiernia #7- Migdalowe ciasto z gruszkami

nazwa

Wykonanie

Znow zmierzylam sie z weekendowa... tym razem cukiernia :) Bardzo fajniutkie ciasto z owocami zaproponowala Panna Malwina z bloga Filozofia Smaku . Ja upieklam je z gruszkami. Polaczenie migdalow i gruszek ma cos w sobie ;) Do kruszonki dodalam tez mielone gozdziki- zwykle klade je, choc w calosci do gruszkowego kompotu. Dziekuje za ciekawa propozycje pieczenia. I pyszna oczywiscie!
Placek pieklam z synkiem- odzwyczailam sie od pieczenia z dzieckiem ;) Probowal wszystkiego, zaczynajac od maki, sody, konczac na surowym, a potem gotowym ciescie ;) Malo brakowalo, a wyjadlby wszystko ejszcze przed wlozeniem do piekarnika ;) Ale dobrze wiedziec, ze smakowalo mu na kazdym etapie produkcji ;)
Oto przepis o Panny Malwiny dostepny na stronie Weekendowej Cukierni :
Dokonalam niewielkich zmian- forma o srednicy 24 cm zamiast 22 i jak pisalam wyzej kruszonka ze szczypta mielonych gozdzikow, a zamiast rabarbaru gruszki.
Migdałowe ciasto z rabarbarem
Autor Bea w kuchni
ok. gruszek pokrojonych w osemki
160 g mąki
60 g drobno zmielonych migdałów
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
80 g miękkiego masła (lub
nieutwardzanej margaryny)
150 g cukru
2 małe jajka
100 ml jogurtu
1,5 łyżki amaretto (lub dodatkowe
'płaskie' 1,5 łyżki jogurtu)
otarta skórka z 1 cytryny
1/2 dużego strartego ziarenka tonki
(lub nasionka z 1 laski wanilii / cukier waniliowy)
uwaga : wszystkie składniki powinny mieć
temperaturę pokojową!
opcjonalnie : płatki migdałowe do posypania lub kruszonka migdałowa
(można przygotować ją również na bazie oliwy / oleju, szczegóły pod
koniec przepisu)
Piekarnik rozgrzać do 180°.
Mąkę wymieszać z migdałami, sodą i proszkiem. Masło
utrzeć /zmiksować z cukrem i jednym jajkiem na gładką masę, a następnie dodać
drugie jajko i dalej miksować, aż masa będzie jednolita. Stale miksując (na
wolnych obrotach) dodać otartą skórkę z cytryny, stratą tonkę / wanilię i
amaretto, a następnie dodawać na przemian mąkę i jogurt (1/3 jogurtu, 1/3 mąki
Uwaga : nie miksujemy ciasta zbyt
długo już po dodaniu mąki, a tylko do połączenia składników.
Przełożyć ciasto
do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką tortownicywylozyc gruszki i posypac kruszonką. Piec ok. 55 minut (lub do
suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w foremce, a następnie wystudzić na
kratce.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/08/Weekendowa-cukiernia-7-Migdalowe-ciasto-z.html