Wykonanie
Znow zmierzylam sie z weekendowa... tym razem
cukiernia :) Bardzo fajniutkie ciasto z
owocami zaproponowala Panna
Malwina z bloga Filozofia Smaku . Ja upieklam je z
gruszkami. Polaczenie migdalow i
gruszek ma cos w sobie ;) Do kruszonki dodalam tez mielone
gozdziki- zwykle klade je, choc w calosci do
gruszkowego kompotu. Dziekuje za ciekawa propozycje pieczenia. I pyszna oczywiscie!Placek pieklam z synkiem- odzwyczailam sie od pieczenia z dzieckiem ;) Probowal wszystkiego, zaczynajac od
maki,
sody, konczac na surowym, a
potem gotowym
ciescie ;) Malo brakowalo, a wyjadlby wszystko ejszcze przed wlozeniem do piekarnika ;) Ale dobrze wiedziec, ze smakowalo mu na kazdym etapie produkcji ;)


Oto przepis o Panny
Malwiny dostepny na stronie Weekendowej
Cukierni :Dokonalam niewielkich zmian- forma o srednicy 24 cm zamiast 22 i jak pisalam wyzej kruszonka ze szczypta mielonych gozdzikow, a zamiast
rabarbaru gruszki.
Migdałowe ciasto z
rabarbaremAutor Bea w kuchniok.
gruszek pokrojonych w osemki160 g
mąki60 g drobno zmielonych
migdałów3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej80 g miękkiego
masła (lubnieutwardzanej
margaryny)150 g
cukru2 małe
jajka100 ml
jogurtu1,5 łyżki
amaretto (lub dodatkowe'płaskie' 1,5 łyżki
jogurtu)otarta skórka z 1
cytryny1/2 dużego strartego ziarenka tonki(lub nasionka z 1
laski wanilii /
cukier waniliowy)uwaga : wszystkie składniki powinny
miećtemperaturę pokojową!opcjonalnie :
płatki migdałowe do posypania lub kruszonka migdałowa(można przygotować ją również na bazie
oliwy /
oleju, szczegóły podkoniec przepisu)Piekarnik rozgrzać do 180°.
Mąkę wymieszać z
migdałami,
sodą i proszkiem.
Masłoutrzeć /zmiksować z
cukrem i jednym
jajkiem na gładką masę, a następnie dodaćdrugie
jajko i dalej miksować, aż masa będzie jednolita. Stale miksując (nawolnych obrotach) dodać otartą
skórkę z cytryny, stratą tonkę /
wanilię i
amaretto, a następnie dodawać na przemian
mąkę i
jogurt (1/3
jogurtu, 1/3
mąkiUwaga : nie miksujemy ciasta zbytdługo już po dodaniu
mąki, a tylko do połączenia składników.Przełożyć ciastodo natłuszczonej i lekko wysypanej
mąką tortownicywylozyc
gruszki i posypac kruszonką. Piec ok. 55 minut (lub dosuchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w foremce, a następnie wystudzić nakratce.