ßßß

Oto przepis o Panny Malwiny dostepny na stronie Weekendowej Cukierni :Dokonalam niewielkich zmian- forma o srednicy 24 cm zamiast 22 i jak pisalam wyzej kruszonka ze szczypta mielonych gozdzikow, a zamiast rabarbaru gruszki.Migdałowe ciasto z rabarbaremAutor Bea w kuchniok. gruszek pokrojonych w osemki160 g mąki60 g drobno zmielonych migdałów3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej80 g miękkiego masła (lubnieutwardzanej margaryny)150 g cukru2 małe jajka100 ml jogurtu1,5 łyżki amaretto (lub dodatkowe'płaskie' 1,5 łyżki jogurtu)otarta skórka z 1 cytryny1/2 dużego strartego ziarenka tonki(lub nasionka z 1 laski wanilii / cukier waniliowy)uwaga : wszystkie składniki powinny miećtemperaturę pokojową!opcjonalnie : płatki migdałowe do posypania lub kruszonka migdałowa(można przygotować ją również na bazie oliwy / oleju, szczegóły podkoniec przepisu)Piekarnik rozgrzać do 180°.Mąkę wymieszać z migdałami, sodą i proszkiem. Masłoutrzeć /zmiksować z cukrem i jednym jajkiem na gładką masę, a następnie dodaćdrugie jajko i dalej miksować, aż masa będzie jednolita. Stale miksując (nawolnych obrotach) dodać otartą skórkę z cytryny, stratą tonkę / wanilię iamaretto, a następnie dodawać na przemian mąkę i jogurt (1/3 jogurtu, 1/3 mąkiUwaga : nie miksujemy ciasta zbytdługo już po dodaniu mąki, a tylko do połączenia składników.Przełożyć ciastodo natłuszczonej i lekko wysypanej mąką tortownicywylozyc gruszki i posypac kruszonką. Piec ok. 55 minut (lub dosuchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w foremce, a następnie wystudzić nakratce.