ßßß Cookit - przepis na Migdałowe ciasto z rabarbarem

Migdałowe ciasto z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Pisałam już, że Bea potrafi kusić. W tym tygodniu znowu mnie skusiła. Rabarbar uwielbiam, migdały zresztą też. Nie mogłam więc nie upiec. Smak obłędny, a do tego jeszcze ten zapach. Zróbcie koniecznie.
Składniki:
ok. 250 g rabarbaru (dałam mniej i to był błąd)
150 g mąki
40 g drobno zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g miękkiego masła (lub nieutwardzanej margaryny)
130 g cukru
2 jajka
100 ml jogurtu
2 łyżki amaretto (lub 2 dodatkowe łyżki jogurtu)
otarta skórka z 1 cytryny
1/2 dużego startego ziarenka tonki (lub nasionka z 1 laski wanilii / cukier waniliowy)
dodatkowo : 1-2 łyżki jasnego cukru trzcinowego wymieszanego z odrobiną startej tonki lub cynamonu (lub cukru waniliowego)
opcjonalnie : płatki migdałowe do posypania lub kruszonka migdałowa
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić.
Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i dalej miksować, aż masa będzie jednolita. Stale miksując (na wolnych obrotach) dodać otartą skórkę z cytryny, stratą tonkę i amaretto, a następnie dodawać na przemian mąkę i jogurt. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką tortownicy, na wierzch nałożyć pokrojony rabarbar i lekko ‘wgnieść’ go dłonią w ciasto; posypać cukrem i / lub płatkami migdałowymi / kruszonką. Piec ok. 55 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudzić na kratce.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/05/Migdalowe-ciasto-z-rabarbarem.html