ßßß
Składniki:ok. 250 g rabarbaru (dałam mniej i to był błąd)150 g mąki40 g drobno zmielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczenia80 g miękkiego masła (lub nieutwardzanej margaryny)130 g cukru2 jajka100 ml jogurtu2 łyżki amaretto (lub 2 dodatkowe łyżki jogurtu)otarta skórka z 1 cytryny1/2 dużego startego ziarenka tonki (lub nasionka z 1 laski wanilii / cukier waniliowy)dodatkowo : 1-2 łyżki jasnego cukru trzcinowego wymieszanego z odrobiną startej tonki lub cynamonu (lub cukru waniliowego)opcjonalnie : płatki migdałowe do posypania lub kruszonka migdałowa
Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 180°.Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić.Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i dalej miksować, aż masa będzie jednolita. Stale miksując (na wolnych obrotach) dodać otartą skórkę z cytryny, stratą tonkę i amaretto, a następnie dodawać na przemian mąkę i jogurt. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką tortownicy, na wierzch nałożyć pokrojony rabarbar i lekko ‘wgnieść’ go dłonią w ciasto; posypać cukrem i / lub płatkami migdałowymi / kruszonką. Piec ok. 55 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudzić na kratce.
/wydrukuj przepis/