Wykonanie

Weekendowa
Cukiernia działa pełną parą..gospodynią Weekendowej
Cukierni w tym miesiącu jest Panna
Malwina, a zaproponowała ciasto według przepisu ze strony Bea w kuchni .Postanowiłam tym razem dołączyć się i ja...trochę zmieniłam składniki..miało być ciasto z
rabarbarem, ale
maliny pięknie obrodziły ..więc ciasto jest z
malinami...kilka drobnych zmian na czerwono..
Migdałowe ciasto z
rabarbaremAutor Bea w kuchni na tortownicę o średnicy 22 cmok. 250-300 g
rabarbaru [
maliny]160 g
mąki60g drobno zmielonych
migdałów [
orzechów]3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej80 g miękkiego
masła (lub nieutwardzanej
margaryny)150 g
cukru (używam zmielonego jasnego trzcinowego)2 małe
jajka100 ml
jogurtu (używam owczego, 6% tłuszczu)[
maślanki]1,5 łyżki
amaretto (lub dodatkowe 'płaskie' 1,5 łyżki
jogurtu)otarta skórka z 1
cytryny [ skórka z
pomarańczy]1/2 dużego strartego ziarenka tonki(lub nasionka z 1
laski wanilii /
cukier waniliowy)uwaga : wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową!dodatkowo :40 g drobno zmielonych
migdałów do posypania ciasta2-3 łyżki
cukru trzcinowego wymieszanego z odrobiną startej tonki lub
cynamonu (lub
cukru waniliowego)opcjonalnie :
płatki migdałowe do posypania lub kruszonka migdałowa (można przygotować ją również na bazie
oliwy /
oleju, szczegóły pod koniec przepisu)Piekarnik rozgrzać do 180°.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić.
Mąkę wymieszać z
migdałami,
sodą i proszkiem.
Masło utrzeć /zmiksować z
cukrem i jednym
jajkiem na gładką masę, a następnie dodać drugie
jajko i dalej miksować, aż masa będzie jednolita. Stale miksując (na wolnych obrotach) dodać otartą
skórkę z cytryny, stratą tonkę /
wanilię i
amaretto, a następnie dodawać na przemian
mąkę i
jogurt (1/3
jogurtu, 1/3
mąki itd., zaczynając od
jogurtu i kończąc na
mące). Uwaga : nie miksujemy ciasta zbyt długo już po dodaniu
mąki, a tylko do połączenia składników.Przełożyć ciasto do natłuszczonej i lekko wysypanej
mąką tortownicy, posypać je pozostałymi zmielonymi
migdałami (wchłoną one nadmiar puszczanego przez
rabarbar soku), na wierzch nałożyć pokrojony
rabarbar i lekko ‘wgnieść’ go dłonią w ciasto; posypać
cukrem i / lub
płatkami migdałowymi / kruszonką. Piec ok. 55 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w foremce, a następnie wystudzić na kratce.

