ßßß
Autor Bea w kuchniSkładniki: na tortownicę o średnicy 22 cmok. 250-300 g rabarbaru (dodałam czerwoną porzeczkę i odrobinę czarnej)160 g mąki60 g drobno zmielonych migdałów (dałam jeszcze raz tyle)3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej80 g miękkiego masła150 g cukru2 małe jajka100 ml jogurtu1,5 łyżki amaretto ( użyłam Bacardi )otarta skórka z 1 cytryny1/2 dużego startego ziarenka tonki (lub nasionka z 1 laski wanilii / cukier waniliowy)uwaga : wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!dodatkowo : 40 g drobno zmielonych migdałów do posypania ciasta, 2-3 łyżki cukru trzcinowego wymieszanego z odrobiną startej tonki lub cynamonu (lub cukru waniliowego)Piekarnik rozgrzać do 180°.Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić.Mąkę wymieszać z migdałami, sodą i proszkiem. Masło utrzeć /zmiksować z cukrem i jednym jajkiem na gładką masę, a następnie dodać drugie jajko i dalej miksować, aż masa będzie jednolita. Stale miksując (na wolnych obrotach) dodać otartą skórkę z cytryny, stratą tonkę / wanilię i amaretto, a następnie dodawać na przemian mąkę i jogurt (1/3 jogurtu, 1/3 mąki itd., zaczynając od jogurtu i kończąc na mące). Uwaga : nie miksujemy ciasta zbyt długo już po dodaniu mąki, a tylko do połączenia składników.Przełożyć ciasto do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką tortownicy, posypać je pozostałymi zmielonymi migdałami (wchłoną one nadmiar puszczanego przez rabarbar soku), na wierzch nałożyć pokrojony rabarbar i lekko ‘wgnieść’ go dłonią w ciasto; posypać cukrem i / lub płatkami migdałowymi / kruszonką. Piec ok. 55 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w foremce, a następnie wystudzić na kratce.
Dodaję do akcji: