Wykonanie
To ciasto to niebo w gębie! robiłam je już po raz trzeci. Za pierwszym razem skorzystałam z okrągłej tortowej blaszki, ciasto urosło obłędnie wysokie i według mnie straciło na smaku ponieważ stało się suche (trzeba było je długo wypiekać). Kolejnym razem robiłam w płaskiej blasze, nieco większej i wyszło idealne! Tak na prawdę to ciasto jest tak mocno
migdałowe, że nie trzeba mu żadnych
owoców by rozkoszować się jego smakiem, wystarczy zasypać wierzch
migdałami i wstawić do pieca a po upieczeniu obsypać obficie
cukrem pudrem. Można je zrobić w chwilę, można je uznać, za ciasto błyskawiczne takie dla hasła "goście idą" i można je przygotowywać z wieloma różnymi
owocami- z
malinami jest pyszne! polecam :) Zapraszam Wszystkich również do wspólnego pieczenia, tym razem gospodynią jest Panna
Malwina z bloga Filozofia smaku która właśnie wygrzebała przepis autorski Bei...Zapraszam Wszystkich do akcji!!! do końca sierpnia macie jeszcze czas:) Na tej stronie odbywają się wszystkie akcje Weekendowej
Cukierni- klik

Autor Bea w kuchniSkładniki: na tortownicę o średnicy 22 cmok. 250-300 g
rabarbaru (dodałam
czerwoną porzeczkę i odrobinę czarnej)160 g
mąki60 g drobno zmielonych
migdałów (dałam jeszcze raz tyle)3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej80 g miękkiego
masła150 g
cukru2 małe
jajka100 ml
jogurtu1,5 łyżki
amaretto ( użyłam
Bacardi )otarta skórka z 1
cytryny1/2 dużego startego ziarenka tonki (lub nasionka z 1
laski wanilii /
cukier waniliowy)uwaga : wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową!dodatkowo : 40 g drobno zmielonych
migdałów do posypania ciasta, 2-3 łyżki
cukru trzcinowego wymieszanego z odrobiną startej tonki lub
cynamonu (lub
cukru waniliowego)Piekarnik rozgrzać do 180°.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić.
Mąkę wymieszać z
migdałami,
sodą i proszkiem.
Masło utrzeć /zmiksować z
cukrem i jednym
jajkiem na gładką masę, a następnie dodać drugie
jajko i dalej miksować, aż masa będzie jednolita. Stale miksując (na wolnych obrotach) dodać otartą
skórkę z cytryny, stratą tonkę /
wanilię i
amaretto, a następnie dodawać na przemian
mąkę i
jogurt (1/3
jogurtu, 1/3
mąki itd., zaczynając od
jogurtu i kończąc na
mące). Uwaga : nie miksujemy ciasta zbyt długo już po dodaniu
mąki, a tylko do połączenia składników.Przełożyć ciasto do natłuszczonej i lekko wysypanej
mąką tortownicy, posypać je pozostałymi zmielonymi
migdałami (wchłoną one nadmiar puszczanego przez
rabarbar soku), na wierzch nałożyć pokrojony
rabarbar i lekko ‘wgnieść’ go dłonią w ciasto; posypać
cukrem i / lub
płatkami migdałowymi / kruszonką. Piec ok. 55 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w foremce, a następnie wystudzić na kratce.

Dodaję do akcji: